Eliška Šándorová Správy

Východ zasiahla supercela, búrka spôsobila výpadky elektriny

Lokálne búrky zamestnali v pondelok podvečer hasičov vo viacerých slovenských krajoch.

Ilustračný obrázok k článku Východ zasiahla supercela, búrka spôsobila výpadky elektriny
7
Galéria

Na východe sa aktuálne sformovala aj supercela. Tá sa začala vytvárať nad oblasťou Slanských vrchov a postúpila nad Košice, informuje portál imeteo.sk. V Košiciach priniesli silné búrky prudký vietor, ktorý vyvracal stromy, ploty a lámal konáre. Stromy popadali napríklad v Smižanoch, v oblasti Bidoviec, či Čakanoviec.

Ničivá búrka

Taktiež v okolí Košíc zaznamenali aj krupobitie. Krúpy však našťastie dosahovali priemer len okolo 1 cm, uvádza portál.

Najvážnejšia situácia je najmä na východe Slovenska. Informovala o tom Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

„Najviac prípadov v tejto súvislosti evidujú v Prešovskom kraji, kde boli doposiaľ vyslaní k 14 udalostiam. V Košickom kraji pomáhajú hasiči na deviatich miestach,“ uviedla Križanová. Zasahovali aj v Žilinskom a Banskobystric­kom kraji.

Hasiči odstraňovali popadané stromy z domov a ciest aj strhnuté strechy. Ďalej odčerpávali vodu zo zatopených priestorov a pivníc. „Na viacerých miestach stále zasahujú,“ doplnila Križanová.

Platia výstrahy

Výstrahu prvého stupňa pred búrkami vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na utorok (30. 7.) pre väčšinu územia Slovenska. Na svojom webe tiež varuje pred povodňami v obciach na strednom a východnom Slovensku.

Pre väčšinu stredného a východného Slovenska platia výstrahy pred búrkami aj po zvyšok pondelka. Výstrahu druhého stupňa vydal SHMÚ pre okresy Prievidza, Gelnica, Turčianske Teplice, Rožňava a tiež pre Košice a okolie.

Na utorok vydali meteorológovia pre celé Slovensko výstrahu prvého stupňa pred búrkami. Platiť by mala od 13.00 h do 22.00 h. Na možné prívalové povodne upozorňuje SHMÚ v lokalitách Turčianske Teplice, Prievidza, Spišská Nová Ves a Gelnica. „Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity. Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov,“ uviedol SHMÚ.

Foto: FB Prezídium HaZZ

Hasiči zasahujú v súvislosti s lokálnymi búrkami
7
Galéria
Zdroj: kosice.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM