Správy

Vyhrnú rukávy a dostanú stravu aj ubytovanie: Staré mesto chce bezdomovcov zapriahnuť do roboty

Je cestou z chudoby naozaj práca? Presvedčiť sa o tom môžu košickí bezdomovci, ktorým je za prácu poskytnutá strava a ubytovanie. Do projektu Starého mesta sa denne zapojí 15 až 20 ľudí, ktorí pracujú na čistení ciest, chodníkov a odpratávaní snehu.

Ilustračný obrázok k článku Vyhrnú rukávy a dostanú stravu aj ubytovanie: Staré mesto chce bezdomovcov zapriahnuť do roboty
Zdroj: TASR

Novú šancu pre ľudí bez domova sa rozhodli poskytnúť v mestskej často Košice – Staré mesto. „Chceme tým ľuďom pomôcť tak, že ich aktívne vyhľadávame a ponúkame možnosť zapojiť sa do verejnoprospešných prác. Za to im ponúkame teplú stravu a možnosť ubytovania v útulku v Bernátovciach,“ uviedol poslanec miestneho zastupiteľstva Otto Brixi.

Denne pracuje 15 až 20 ľudí

Doplnil, že s projektom začali začiatkom decembra. „Spočiatku túto možnosť využilo asi päť ľudí, dnes denne pracuje v uliciach Starého mesta 15 až 20 ľudí,“ dodal. Projekt je pilotný, mestská časť zakúpila náradie a pomôcky. „Boli by sme radi, keby sa podarilo takúto aktivitu rozvinúť aj v iných mestských častiach, ktoré by mohli tiež začať spoluprácu s charitou, náboženskými spoločenstvami, alebo tretím sektorom,“ vyhlásil Brixi.

Bezdomovci pomáhajú pri čistení ciest, chodníkov, odpratávajú sneh denne od 9:00 do 12:00 hodiny. „Som rád, že dnes už môžeme povedať, že v Košiciach máme miesto pre každého človeka, ktorý sa ocitol v krízovej situácii,“ povedal otec Peter Gombita z útulku v Bernátovciach.

Pripomenul, že už nemusia prespávať na staniciach, či ulici, kde by im hrozilo zamrznutie. Ocenil aj to, že sa im ponúka možnosť pracovať. „Život totiž nie je len pre úspešných, ale aj pre tých, ktorým sa nepodarilo byť úspešnými, alebo si aj sami zapríčinili problémy,“ doplnil Gombita.

Stravu poskytuje Železničná nemocnica

Stravu pre bezdomovcov zabezpečila košická Železničná nemocnica. „Prioritou každého zdravotníckeho zariadenia je starostlivosť o zdravie. Niektorým ľuďom však chýba to základné. Nemajú ani na chlieb, o mäse ani nehovoriac. Práve preto sme zareagovali na ponuku spolupodieľať sa na tomto projekte,“ povedala riaditeľka nemocnice Mária Grühlingová. Dodala, že bezdomovcom poskytujú zamestnaneckú stravu, rovnakú, aká sa podáva priamo v zdravotníckom zariadení.

Organizátori projektu vychádzali z myšlienky, že cestou z chudoby je práca. „Chceli sme vytiahnuť ľudí z pasivity a nespoliehať sa na štát,“ uzavrel Birxi.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM