Aktualizované Správy

Vyjednávania ZLYHALI: Odbory v košickom U. S. Steel vyhlásili štrajkovú pohotovosť

Štrajkovú pohotovosť vyhlásili v pondelok odborári v košických oceliarňach U. S. Steel. K dohode totiž stále nedošlo.

Ilustračný obrázok k článku Vyjednávania ZLYHALI: Odbory v košickom U. S. Steel vyhlásili štrajkovú pohotovosť
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Dôvodom je, že ani po piatich kolách kolektívneho vyjednávania o podobe dodatku k platnej podnikovej kolektívnej zmluve sa nepodarilo nájsť spoločnú dohodu. Informoval o tom predseda Výboru Rady odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice Juraj Varga.

Sporný bod

„Sporným sa stalo navyšovanie tarifných miezd zamestnancov a neadekvátne nízka protiponuka sociálneho partnera v tomto smere. Na druhej strane je tu požiadavka na ďalšie predĺženie týždenného pracovného času zamestnancov z doterajších 35,5 hodín na 37,5 hodín týždenne, s využitím možnosti jej navýšenia vo výnimočných prípadoch – po reálnom zdôvodnení – za osobitný príplatok. Toto znenie bolo dohodnuté v platnom Dodatku č.5 na jeseň minulého roka,“ spresnil s tým, že dĺžka pracovnej doby je pre nich zásadná.

Čo sa týka platov, kľúčovým článkom je podľa odborárov navyšovanie tarifných miezd zamestnancov nominálnou čiastkou, zabezpečujúcou aj reálny rast ich miezd pre rok 2023.

V pohotovosti

Varga pripomenul tiež, že štrajková pohotovosť nie je štrajk, ale prejav pripravenosti zamestnancov ho zrealizovať, pokiaľ to bude nevyhnutné.

„Celý proces kolektívneho vyjednávania vo všetkých otvorených častiach (tarifné mzdy a pracovný čas) hodnotíme ako nesmierne náročný dialóg. Každá strana má svoj jasný cieľ, čo deklaruje pri každom jednom stretnutí. Očakávaný kompromis (win-win) je pritom vždy možný, dôležitý je však aj vzájomný rešpekt a vecná argumentácia,“ do­dal.

Hovorca U. S. Steel Košice Ján Bača v reakcii pre TASR uviedol, že rokujú ďalej. „Veríme, že sa bez prispenia tretích strán nakoniec dohodneme,“ uviedol.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zostaňte v obraze. Ďalšie aktuálne správy:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM