Zuzana Vajayová Rôzne

Vyliečené bocianie mláďa vypustili do Perínskych rybníkov

Vyliečené bocianie mláďa dnes po niekoľkotýždňovej rehabilitácii vypustili do Perínskych rybníkov pri Košiciach.

Bocian pochádza z obce Seňa, na košickú Kliniku vtákov a exotických zvierat Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie ho zraneného zaniesli zamestnanci obecného úradu.

„Je to tohtoročné mláďa, vyletelo pravdepodobne z hniezda, zlomilo si korakoidnú kosť. Už pekne drží krídla, potrebuje ešte zosilnieť a dobrú výživu,“ opísal pre TASR šéf kliniky Ladislav Molnár. Počas hospitalizácie bol uzavretý v malom priestore, aby nemával krídlami a nenamáhal ich.

Perínske rybníky sú podľa veterinára pre bociana ideálnym mestom. „Je tu aj rybná stráž, keby náhodou potreboval ošetrenie, je možnosť ho prikŕmiť, je len niekoľko kilometrov od svojho bydliska,“ vymenoval ďalej veterinár.

Nový domov pre bociana je obľúbeným miestom rôznych druhov vtákov. „Určite si tu nájde vhodný spôsob života, aby zosilnel a pripojil sa k ostatným kolegom pred púťou do Afriky,“ povedal ďalej Molnár.

Bocian loví žaby, hmyz, hraboše, pomáha si pritom výborným zrakom. Dožije sa viac ako 20 rokov. Ako druh je plachý.

Vyliečené mláďa si na ľudí počas liečby zvyklo. Po vypustení si pri močiari spokojne čistilo pierka, čo je podľa Molnára znakom jeho dobrého stavu.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM