Eva Mikulová Rôzne

Výnimočné 100-ročné šachové jubileum oslávia turnajom

Najvýznamnejší šachový turnaj na svete sa počas prvej svetovej vojny odohral v Košiciach. V týchto dňoch uplynie 100 rokov od tohto výnimočného podujatia.

Ilustračný obrázok k článku Výnimočné 100-ročné šachové jubileum oslávia turnajom
Zdroj: archív

Okrúhle výročie pripomenie v nedeľu 29. júla šachová akcia pre verejnosť v košickom Auparku.

Turnaj je verejný

Pri príležitosti 100. výročia organizuje klub 1. ŠK Košice v nedeľu 29. júla v košickom Auparku šachové popoludnie. O 14.00 h sa začne šachový turnaj v zrýchlenom (rapid) šachu na päť kôl a o 17.15 h šachová simultánka s medzinárodným majstrom Pavlom Pčolom.

Obe podujatia sú otvorené pre verejnosť, kapacita pre účastníkov je obmedzená. K dispozícii budú aj šachy na voľné hranie. Bližšie informácie možno nájsť na webe obchodného centra.

Memoriál Rudolfa Charouska

Košický šachový turnaj – memoriál Rudolfa Charouska sa hral 5. až 19. augusta 1918, teda pár mesiacov pred koncom vojny. Je podivuhodné, že v čase všeobecného vojnového nedostatku dokázal mestský šachový klub zabezpečiť lákavý cenový fond a zorganizovať podujatie s účasťou popredných európskych hráčov.

Turnaj bol venovaný pamiatke Rudolfa Charouska (1873–1900), jedného z najtalentova­nejších šachistov konca 19. storočia, ktorý v Košiciach študoval právo a ktorý zomrel len ako 26-ročný na tuberkulózu.

V súťaži za účasti 12 šachistov zvíťazil vtedajší rakúsko-uhorský a neskôr československý veľmajster Richard Réti (1889–1929). Pre tohto rodáka z Pezinka, ktorý sa v dejinách šachu preslávil nielen ako silný hráč, ale aj ako teoretik, novátor, publicista, skladateľ šachových problémov či dokonca svetový rekordér v hre naslepo, to bol prvý veľký úspech. Turnajom prešiel suverénne bez prehry, deväť partií vyhral a len dve remizoval.

Turnajové partie sa hrali v secesnej budove Košického spoločenského kruhu známej ako Židovské kasíno na dnešnej Rooseveltovej ulici (neskoršie sídlo Bábkového divadla).

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM