Monika Hanigovská Rôzne

Výnimočné rozlúčky s milovanými: Popol v koreňoch stromov i zvieracie cintoríny

Na všetkých sa spomína s láskou, no na Slovensku máme niekoľko cintorínov, ktoré sa predsa výrazne odlišujú.

Ilustračný obrázok k článku Výnimočné rozlúčky s milovanými: Popol v koreňoch stromov i zvieracie cintoríny
6
Galéria
Zdroj: Zuzana Matúšová , TASR/Roman Hanc , Miroslava Sliacka

Počas Sviatku všetkých svätých a Dušičiek myslíme na svojich najbližších a milovaných oveľa intenzívnejšie. Nie je ničím neobvyklým, že na cintorínoch častejšie zapaľujeme sviečky a skrášľujeme hrobové miesta.

No sú miesta, kde keď vkročíte, rýchlo pochopíte, že niečo je inak. Naša redakcia Dnes24.sk preskúmala niekoľko takýchto lokalít.

Žijú ďalej v rastlinách

Vo Zvolene ukladajú popol zosnulých do rozložiteľných urn ku koreňom kvetín a stromov. Milovaní tak ďalej kvitnú v spomienkach.

Je to vôbec prvý prírodný cintorín na Slovensku, ktorý zaostruje na šetrnosť k prírode. Vyzerá vo všetkom inak. „Najnápadnejším rozdielom je podoba hrobových miest – nenájdete u nás klasické náhrobky, ani klasickú hrobovú výzdobu. Odlišné sú aj pohrebné obrady, ktoré u nás vznikajú podľa prianí pozostalých, v ich vlastnom tempe a tak, aby im dávali zmysel. Takisto u nás nevzniká takmer žiadny odpad – kosí sa u nás len dvakrát ročne a pokosenou trávou mulčujeme trvalkové záhony. Živé kvetinové dary odnášame na kompost a vyhorené sviečky recyklujeme,“ povedala pre našu redakciu Monika Suchánska, spoluzakladateľka cintorína s názvom Záhrada spomienok.

Sviečky na vodnej hladine

Chceli sme ďalej vedieť, ako je to s umelými kvetmi a podrobnejšie s pálením sviečok. „Je možné prinášať len živé kvetinové dary, bez nerozložiteľných častí, teda bez obalov alebo ozdôb. Sviečky sa u nás zapaľujú na vodnej hladine kamenného diela,“ opisuje Suchánska a vysvetľuje ďalej, že tie sú vyrobené z čistého vosku.

Aj pestré obrady

Čo ho však spája s ostanými, je úcta k zosnulým. „Obrady sú jedinečné a veľmi pestré, odrážajú osobnosť zosnulého a tiež vkus a potreby pozostalých. Súčasťou môže byť hudba, spev, občerstvenie alebo aj dotváranie urny, prezeranie fotiek či zdieľanie spomienok,“ opisuje jeho spoluzakladateľka, pričom mená zosnulých nesú jednoduché kamenné tabuľky.

Zatiaľ je možné u nich pochovať aj tých, ktorí nepochádzajú zo Zvolena. „Pozostalých sme mali aj z Bratislavy či z Liptova,“ vraví nám. No čoskoro otvoria ďalší, v Košiciach pribudne Les spomienok.

Jeden zvierací cintorín nájdeme pri svätom dube, v ďalšom sa môžete s domácim miláčikom rozlúčiť najprv v altánku. Kde sa nachádzajú? Článok pokračuje na druhej strane.

Mohlo by vás zaujímať

FOTO: Pamiatku na milovaných uchovávane rôzne
6
Galéria
Zdroj: TASR/Roman Hanc
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM