Alexandra Kolínská Správy

Výnimočný počin mladých novinárov: Pre nevidiace deti načítali čítanku!

Pre nevidiace deti je určená nová literárna čítanka s úryvkami diel desiatich svetových spisovateľov. Školáci v letnom tábore načítali túto knihu pre nevidiace deti. Táborníci však majú za sebou aj ďalšie výtvory.

Ilustračný obrázok k článku Výnimočný počin mladých novinárov: Pre nevidiace deti načítali čítanku!
Zdroj: TASR

Zvuková kniha je vytlačená latinkou aj Braillovým písmom a na CD nosič ju počas tohtoročných letných prázdnin načítali deti – účastníci košickej Miniškoly mladých moderátorov a novinárov. Publikáciu s názvom Čítanka pre nevidiace deti II. dnes slávnostne uviedli do života v Kulturparku v Košiciach.

Čítanka okrem úryvkov diel, o ktorých sa deti učia na hodinách slovenského jazyka a literatúry, obsahuje aj životopisy autorov spolu so zoznamom ich diel, umiestnených na policiach Slovenskej knižnice pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči.

Táborníci načítali knihu

Prímestský tábor mladých moderátorov a novinárov organizuje od roku 2009 košická Regionálna organizácia Slovenského syndikátu novinárov (RO SSN). „Naše táborové deti sú svojím spôsobom výnimočné. Časť svojich prázdnin totiž opäť zužitkovali aj na to, aby potešili svojich zdravotne znevýhodnených kamarátov a darovali im rovnakú možnosť, akú majú oni – zahĺbiť sa do nevšedných príbehov z diel svetovej klasiky. Bezo zvyšku tak naplnili posolstvo Exupéryho Malého princa o tom, že skutočné hodnoty sú našim očiam neviditeľné a že dobro vidíme len srdcom,“ uviedla predsedníčka RO SSN Košice Katarína Čižmáriková.

„Keďže pre deti s poruchami zraku sú, obrazne povedané, ich očami práve uši, pri krste sme poslancovi NR SR a primátorovi mesta Košice Richardovi Rašimu vložili do rúk netradičnú rekvizitu – slúchadlá, aké bežne používame pri telefonovaní mobilom alebo počúvaní hudby na MP3 prehrávačoch,“ doplnila podpredsedníčka RO SSN Beáta Penxová-Mačingová.

Výtvory detí v tábore

Praktický výstup v podobe čítanky pripravila z prímestského tábora regionálna novinárska organizácia v spolupráci so Slovenskou knižnicou pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči, Spojenou školou internátnou v Levoči a občianskym združením TADAM (Tlačová agentúra detí a mládeže). Projekt bol realizovaný s finančnou podporou Fondu zdravia mesta Košice, Fondu DAMKO a Literárneho fondu.

Počas predchádzajúcich piatich ročníkov letného tábora prázdninujúci školáci vo veku 10 až 18 rokov vytvorili vlastné noviny, televízne noviny, načítali zvukovú knihu s poviedkami východoslovenských spisovateľov a vlani vydali prvý diel Čítanky pre nevidiace deti.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM