Veronika Hunyadiová Správy

Vyrastie na Medickej hokejová hala? Predaj mestských pozemkov je na bode mrazu

Kauza predaja mestských pozemkov Košickému samosprávnemu kraju (KSK) má ďalšie pokračovanie. Bude na nich stáť športovisko?

Ilustračný obrázok k článku Vyrastie na Medickej hokejová hala? Predaj mestských pozemkov je na bode mrazu
Zdroj: Košický samosprávny kraj

Jedným z plánovaných bodov, ktoré malo mestské zastupiteľstvo na júlovom (1. 7.) rokovaní prejednať, bol prevod a prenájom mestských pozemkov pre Košický samosprávny kraj (KSK) na výstavbu Tréningovej hokejovej haly na Medickej ulici.

Ani nerokovali

Na schválenie bolo pripravené uznesenie o prevode pozemkov na výstavbu haly za sumu 474 015,38 eur s tým, že pozemky nevyhnutné na realizáciu verejnej zelene v okolí budúceho objektu prenajme mesto KSK na dobu neurčitú za cenu jedno euro na rok.

Magistrát doladil návrh na základe výsledkov Okrúhleho stola so zástupcami KSK, SZĽH a poslancami a v zmysle dohody predložil na rokovanie mestského zastupiteľstva.

Poslanec Daniel Rusnák ale na rokovaní navrhol o prevode pozemkov nerokovať. Ďalši poslanci ho v tom podporili a schválili vypustenie bodu z programu rokovania.

Márna snaha

„Z nášho pohľadu je nepochopiteľné, že podpredseda KSK a poslanec mestského zastupiteľstva Daniel Rusnák nesúhlasil sám so sebou, keď navrhol nerokovať o prevode a prenájme týchto pozemkov na Medickej ulici. Bol to práve on, kto pred 6 týždňami predložil do MZ takmer identický návrh," uviedol hovorca mesta Vladimír Fabian.

Vedenie mesta podľa jeho slov urobilo maximum preto, aby na Medickej mohla hala stáť. „Registrujeme zámer KSK, hľadať pre výstavbu haly aj inú lokalitu v Košiciach. Nerozumieme ale prečo by mestské zastupiteľstvo nemohlo aspoň prerokovať a schváliť ponuku na Medickej. KSK by si tak mohlo vyberať z dvoch lokalít a mať Medickú v zálohe, ak by neuspeli pri hľadaní iného pozemku," dodal Fabian.

Podľa magistrátu je lepšie si vyberať z dvoch lokalít aj vzhľadom na časové obmedzenia pri možnosti čerpania dotácie od Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) na výstavbu haly. 

Kraj hľadá inde

Finálny termín na vyčerpanie dotácie od SZĽH vo výške dva milióny eur je koniec roka 2023. Košický kraj preto hľada inú vhodnú lokalitu na výstavbu tréningovej hokejovej haly, kde sú pozemky výlučne vo vlastníctve kraja. Konkrétna lokalita zatiaľ známa nie je.

KSK plánoval na Medickej ulici vybudovať hokejovú halu s kompletným zázemím na výcvik ľadového hokeja v rámci projektu hokejovej akadémie v spolupráci so SZĽH. Ten má záujem financovať až 40 percent nákladov výstavby, čo predstavuje dotáciu dva milióny eur. Kraj vo svojom rozpočte vyčlenil na projekt sumu 2,7 milióna eur. KSK má platné stavebné povolenie, problémom sú však pozemky.

Aktuálne témy zo Slovenska

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM