Rôzne

Vyrastie v Košiciach centrum tradičnej kultúry? NA TOMTO mieste ho plánujú vybudovať

Košický samosprávny kraj plánuje v metropole východu vybudovať centrum tradičnej kultúry.

Ilustračný obrázok k článku Vyrastie v Košiciach centrum tradičnej kultúry? NA TOMTO mieste ho plánujú vybudovať
Zdroj: TASR/František Iván

Nový moderný objekt ako kultúrno-spoločenský priestor pre umeleckú komunitu, obyvateľov kraja i turistov s prezentáciou kultúrneho dedičstva regiónu by mal vyrásť na pozemku kraja pri Obchodnej akadémii Polárna v mestskej časti Nad jazerom. Informovalo o tom vedenie KSK.

Išlo by aj o zázemie pre folkloristov s komplexnými priestormi na profesionálnej úrovni vrátane tréningového centra, javiska, krojovne či archívu tradičnej kultúry.

Predbežný odhad nákladov na takýto projekt je 25 miliónov eur, kraj počíta s viaczdrojovým financovaním vrátane eurofondov. Presnejšie bude možné odhadnúť investíciu po architektonicko-urbanistickej súťaži.

Plánované centrum tradičnej kultúry by bolo len druhým svojho druhu na Slovensku, pričom ambíciou je prepojiť tradície s inováciami.

Vedúci košického Folklórneho súboru Borievka Ján Vajda projekt privítal a poukázal na to, že tradičná kultúra býva pre prezentáciu Slovenska „výkladnou skriňou“.

„No realita je taká, že súbory a skupiny často nemajú žiadne priestory na tréning a vzácne staré kroje sú uskladnené v nedôstojných podmienkach. Často tvoríme na kolene a je snom mnohých z nás pracovať v profesionálnych podmienkach,“ uviedol s tým, že takýto projekt by aj pritiahol k folklóru viac mladých ľudí.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM