Lenka Fedorová Rôzne

Výsledky prieskumu: Čo Košičanom najviac vadí v MHD?

Postrehy, pozitíva i negatíva mohli Košičania vyjadriť v prieskume, ktorý vykonal košický dopravný podnik. Zatiaľ, čo niektorí cestujúci sú s MHD spokojní, iní poukázali na viaceré nedostatky.

Ilustračný obrázok k článku Výsledky prieskumu: Čo Košičanom najviac vadí v MHD?
Foto: Alexandra Kolínská / Zdroj: Dnes24.sk

Dopravný podnik mesta Košice vykonal v dňoch 23. mája – 30. júna 2016 za pomoci zamestnancov a dobrovoľníkov prieskum, v ktorom zisťoval názory cestujúcich na košickú MHD.

Pozitívne hodnotia nové električky, negatívne ich kapacitu

„Do ankety sa zapojilo 1928 respondentov, v prevahe boli ženy (53,8%). Najviac respondentov – takmer 40% uviedlo stredoškolské vzdelanie s maturitou, druhou najpočetnejšou skupinou (takmer 26 %) sú cestujúci s vysokoškolským vzdelaním druhého stupňa,“ uviedla hovorkyňa DPMK Michaela Karaffová.

Podľa prieskumu viac ako 68 % opýtaných využíva MHD denne, 54 % z nich cestuje autobusmi. Každodenné používanie auta označilo necelých 10 % respondentov.

„Košičania veľmi dobre hodnotia električkovú dopravu v Košiciach, teda nákup nových električiek aj rekonštrukciu električkových tratí a uzlov. Za veľmi dobrú ju označilo takmer 39 % respondentov, 20 % ju hodnotí ako výbornú a takmer 26 % ako dobrú,“ informoval DPMK. Za nedostačujúcu a zlú považuje električkovú dopravu 15 % opýtaných. Hlavnými výhradami sú nedostatočná kapacita električiek, sťažené nastupovanie a vystupovanie vinou menších nástupíšť a nelogické umiestnenie informačných tabúľ.

Niektorí nevedia, že jazdia v elektrobuse

Zaradenie elektrobusov (celkovo 14) do MHD, ktoré Košice urobili ako prvé mesto na Slovensku, hodnotí pozitívne 85 % respondentov. Ostatní si myslia, že je ich málo, nemajú dostatočný dojazd a majú limitovanú využiteľnosť. Časť cestujúcich uviedla, že vlastne ani nevie, kedy sa vezie v elektrobuse.

Trolejbusy sú v súčasnosti v Košiciach nahradené autobusmi. Viac ako 38 % respondentov považuje teraz cestovanie za komfortnejšie, 33 % sa vyjadrilo, že zmenu ani nepostrehlo a necelých 29 % chce trolejbusy späť. Z nich takmer všetci uviedli ako dôvod ekológiu, nostalgiu a tradíciu.

Cestujúci poukázali na viacero nedostatkov

Celkovo je s kvalitou MHD v Košiciach veľmi spokojných viac ako 36 % respondentov. Pre 31 % opýtaných je problémom čistota dopravných prostriedkov a nedodržiavanie cestovných poriadkov. Viac ako 8 % nebolo spokojných so správaním vodičov.

„Podľa ostatných nie je dodržaná nadväznosť spojov, vodiči ani revízori neriešia nevhodné správanie neprispôsobivých občanov v MHD a spoje vynechávajú. Za nedostatok považujú technické problémy čítačiek a označovačov cestovných lístkov, nedostatok automatov na nákup papierových cestovných lístkov, správanie revízorov, klimatizáciu a nedostatok miest pre ZŤP,“ uviedla Karaffová.

Foto: Košice

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM