Zuzana Vajayová Rôzne

Vysťahovanie Rómov z Ťahanoviec je v rozpore s právnym poriadkom SR

Postup mesta Košice pri nútenom vysťahovaní Rómov zo sídliska Ťahanovce bol v rozpore s právnym poriadkom Slovenskej republiky a medzinárodným právnym poriadkom.

Pre TASR to v písomnom stanovisku uviedol splnomocnenec vlády SR pre Rómske komunity Miroslav Pollák.

„Postup núteného vysťahovania či vypratania obydlia alebo pozemkov vyžaduje okrem vykonateľného rozhodnutia o vyprataní či vysťahovaní aj splnenie celého radu ďalších podmienok zadefinovaných napríklad orgánmi medzinárodných organizácií na báze medzinárodných zmlúv a dohovorov o ochrane základných ľudských práv a slobôd, ktorých je Slovenská republika podpisujúcou alebo nástupníckou zmluvnou stranou,“ upozornil Pollák.

V súvislosti s tým splnomocnenec už informoval primátora a magistrát mesta Košice. Pollák sa domnieva, že by bolo vhodné, aby orgány samosprávy akékoľvek podobné riešenia konzultovali s Úradom splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. „Úrad, ako poradný orgán vlády, je ochotný poskytnúť potrebnú súčinnosť pri riešení problémov týkajúcich sa rómskych komunít a navrhnúť mestám a obciam potrebné opatrenia,“ uviedol.

S likvidáciou nelegálnych príbytkov v košickej lokalite Demeter mesto začalo v utorok (17.5.). „Jednak kvôli tomu, že tam hrozilo nebezpečenstvo požiaru a skratu, keďže tam boli načierno zavedené elektrické vedenia z priľahlých blokov. Ďalšia vec bola správa hygienikov, ktorí tvrdili, že hrozí nebezpečenstvo vzniku nákazy v tejto oblasti, premnoženia hlodavcov a epidémie,“ vysvetlila vtedy hovorkyňa košického magistrátu Martina Viktorínová.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM