Kultúra Rôzne

Výstava o opálových baniach v STM podporí cestovný ruch

Výstavu pod názvom Slovenský poklad – najstaršie opálové bane na svete sprístupnili v priestoroch Slovenského technického múzea (STM) v Košiciach.

Ilustračný obrázok k článku Výstava o opálových baniach v STM podporí cestovný ruch
Foto: Adam Stečák

Návštevníkom prezentuje významné nálezisko – Slovenské opálové bane a Slovenský opál, čo je certifikované zemepisné označenie drahého opálu, ktorý pochádza z ložísk v Slanských vrchoch na východnom Slovensku. Je to jediné nálezisko toho drahokamu v rámci Európy a Ázie.

Dejiny opálu

„Výstava je zameraná na dejiny, ťažbu opálu, spracovanie slovenského opálu a súčasnú ťažbu v Slovenských opálových baniach. Slovenské opálové bane sú svetový unikát, ale máloktorý Slovák vôbec vie, že takýto nesmierny poklad na Slovensku existuje,“ uviedol generálny riaditeľ Slovenských opálových baní, s.r.o., Ivan Kopor s tým, že prostredníctvom výstavy chcú priblížiť banskú históriu deťom, žiakom, študentom, ako aj širokej verejnosti.

Výstava je taktiež zacielená na podporu cestovného ruchu v regióne Košíc a Prešova, pretože sprístupnené banské diela v Slovenských opálových baniach sa nachádzajú nad obcou Červenica, približne 30 kilometrov od oboch krajských miest.

Aj pôvodná dosková dráha

V časti výstavy, ktorá sa týka obdobia rokov 1880 až 1922, je dominantným predmetom pôvodná dosková dráha z roku 1830, ktorá slúžila ako chodník pre uhorský hunt. Ten bol potrebný na vyvážanie materiálu z dlhých štôlní. Vývoz odpadov pomocou huntu bol podľa Jozefa Čuríka zo Slovenských opálových baní najefektívnejším spôsobom horizontálnej dopravy. Mohol byť však použitý len s vybudovanou doskovou dráhou. „Štyri drevené kolieska na dvoch železných oskách ukotvené železnými kolíkmi pri pohybe tak vydávali zvuk, ktorý pripomínal štekot psov. Tak vznikol názov hunt,“ vysvetlil.

Sprievodné exponáty

Návštevníci výstavy budú môcť vidieť sprievodné exponáty, ako kladivo, želiezka, vrtné tyče, výbušniny, skalné kliny viacerých druhov, prebíjacie tyče, kovové páčidlá, železný sochor, ako aj pletené koše. Rovnako uvidia nebrúsený opál v materskej hornine, sekundárne nerasty vznikajúce počas stáročnej ťažby v podzemí bane, či informácie zo súčasných činností – ťažby, ako aj sprevádzania turistov v bani. „Po vyše 90 rokoch boli sprístupnené unikátne opálové bane verejnosti. Zábery z prvého a druhého okruhu dotvoria mimoriadnu atmosféru. Podzemie je príznačne hrou farieb, veľkého množstva rôznych minerálov a veľkým bludiskom štôlní, z ktorých boli mnohé ručne vysekané,“ dodal Čurík.
Výstava bude v STM v Košiciach prístupná pre verejnosť do 15. júla.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM