Rôzne Správy

Výstava v Košiciach zaručuje poriadnu dávku nostalgie: V hlavnej úlohe Igráček!

Pamätáte si ho ešte? Na legendárnu postavičku Igráček si môžete zaspomínať na jedinečnej výstave.

Ilustračný obrázok k článku Výstava v Košiciach zaručuje poriadnu dávku nostalgie: V hlavnej úlohe Igráček!
Zdroj: TASR

Vývoj a výrobu legendárneho panáčika Igráčka počas štyroch desaťročí dokumentuje najnovšia výstava v Slovenskom technickom múzeu (STM) v Košiciach.

Okrem stoviek figúrok znázorňujúcich najrôznejšie povolania návštevníkov poteší aj unikátny Igráček v podobe Juraja Jánošíka, Milana Rastislava Štefánika či Mórica Beňovského. Výstava je určená pre deti i dospelých, ktorí si tak môžu zaspomínať, ako sa s touto hračkou hrávali.

Prvého Igráčka v podobe murára vyrobili v Československu v roku 1976 vo firme Igra. Po veľkom úspechu nasledovali postavičky policajta, vojaka a ďalších profesií. Na porovnanie stojí vo vitríne vedľa prvého „murára“ rovnaká postavička vyrobená sériovo tento rok.

Výstava vznikla v Technickom múzeu v Brne v roku 2011 a odvtedy sa stala putovnou. Pre tú košickú výstavu vytvoril tvorca originálnych postavičiek Miroslav Svoboda známeho dobrodruha a cestovateľa Mórica Beňovského a fyzika a vynálezcu Jozefa Maximiliána Petzvala.

„Sú to originály v jedinom kuse, vyrobené z plastu, rovnako ako sú ostatní Igráčkovia. Takéto špeciálne postavičky sú vždy pre konkrétnu jednu výstavu. Následne sú uložené do vitríny v múzeu, ktoré patrí firme EFKO v Novém Veselí,“ uviedol autor výstavy Zdeněk Rauš.

Voľba Petzvala – vynálezcu fotografického objektívu ako vzoru pre plastovú podobu na košickú výstavu nebola náhodná. STM má v jeho rodnom dome v Spišskej Belej jednu zo svojich pobočiek.

„Výstavu Fenomén Igráček otvárame v roku osláv 70. výročia od založenia Slovenského technického múzea v Košiciach. To nám príde viac ako príhodné so zreteľom na technickú stránku výroby Igráčka,“ uviedol námestník generálneho riaditeľa STM Ján Melich.

Výstava Fenomén Igráček je prístupná verejnosti do konca februára 2018.

Foto: Ilustračné

Fenomén IGRÁČEK v Košiciach
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM