Eva Mikulová Samospráva

Výstavbu Charitného domu v MČ Juh poslanci neschválili, mohli by ho postaviť v inej mestskej časti

Mestskí poslanci neschválili o jediný hlas prenájom pozemkov Arcidiecéznej charite kvôli výstavbe Charitného domu na Jarmočnej ulici.

Ilustračný obrázok k článku Výstavbu Charitného domu v MČ Juh poslanci neschválili, mohli by ho postaviť v inej mestskej časti
21
Galéria
Zdroj: Adam Stečák

Mesto Košice má veľký problém s ľuďmi bez domova. Podľa odhadov žije v metropole východu okolo 1200 takýchto ľudí z celého východu a dokonca aj z Českej republiky.

Z nich 82 využíva ako svoje dočasné útočisko Charitný dom svätej Alžbety na Bosákovej ulici. Toto zariadenie Arcidiecéznej charity však po prijatí novej legislatívy nevyhovuje viacerým kritériám na jeho ďalšiu prevádzku.

Charitný dom z eurofondov

Pozemky na Jarmočnej ulici v mestskej časti Juh už mesto v roku 2010 prenajalo práve na výstavbu nového Charitného domu. Kvôli nedostatku financií však s jeho výstavbou charita nemohla začať a prechádzajúce vedenie mesta od zmluvy odstúpilo, hoci mal byť postavený z eurofondov za 2,5 milióna eur za spoluúčasti Arcidiecéznej charity.

Vedenie mesta Košice si aj naďalej myslí, že lokalita na Jarmočnej, ktorá je na tieto účely vyčlenená už takmer 10 rokov, by bola najlepším riešením.

Mesto rešpektuje aj vôľu obyvateľov tejto lokality, ktorí protestovali proti jeho výstavbe a preto sa zaviazalo tento problém riešiť.

„Mesto Košice vďaka aktivitám rôznych charitatívnych organizácií, ktoré poskytovanie týchto sociálnych služieb aj financujú a v spolupráci s dobrovoľníkmi získava v tejto oblasti obrovskú pridanú hodnotu. Zároveň mestu vďaka tejto pomoci zostávajú finančné prostriedky, ktoré môže použiť na iné druhy sociálnych služieb alebo ďalšie aktivity,“ informuje Miroslav Sambor z komunikačného oddelenia magistrátu.

Ako pomôcť ľuďom v núdzi

Arcidiecéznej charite môžete pomôcť darovaním použiteľného šatstva, obuvi alebo finančne

Košičania môžu pomôcť Krízovému centru pre matky s deťmi v Košickej Novej Vsi, ľuďom bez domova v útulku na Bosákovej ulici v Starom meste, alebo Nocľahárni Emauzy na Fialkovej ulici v mestskej časti Západ darovaním použiteľného šatstva či obuvi. Kto chce môže poskytnúť aj finančný dar.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM