Eva Mikulová Samospráva

Výstavbu charitného domu v MČ Juh poslanci už tretíkrát neschválili, FOTO

Rokovanie košického mestského zastupiteľstva bolo od začiatku búrlivé. Zúčastnili sa ho i niektorí obyvatelia MČ Juh, ktorí nesúhlasia s výstavbou charitného domu.

Ilustračný obrázok k článku Výstavbu charitného domu v MČ Juh poslanci už tretíkrát neschválili, FOTO
3
Galéria
Zdroj: TASR

Mestskí poslanci rozhodli väčšinou hlasov, že charitný dom na Jarmočnej ulici v MČ Juh sa stavať nebude. Poslanci prenájom pozemkov na jeho výstavbu opätovne neschválili.

Na štvrtkové rokovanie prišli desiatky klientov zariadenia Arcidiecéznej charity Košice (ACHK), no aj obyvatelia mestskej časti (MČ) Juh, ktorí s výstavbou v uvedenej lokalite nesúhlasia.

Problémová lokalita

Rokovanie mestských poslancov vo štvrtok 19. septembra bolo od začiatku plné emócií a búrlivé. V zasadačke sa totiž stretli dve skupiny obyvateľov. Jedna zastupovala nespokojných obyvateľov MČ Juh, ktorí nesúhlasia s výstavbou charitného domu na Jarmočnej ulici. Svoju nevôľu už prejavili petíciou, ktorú podpísalo vyše 6000 ľudí.

Predseda petičného výboru Stanislav Tkáč zdôrazňoval, že jej signatári nie sú proti výstavbe, ale proti lokalite, keďže neďaleko je aj nelegálna rómska osada.

Niektorí z obyvateľov vo svojich verejných vystúpeniach prejavili obavy z toho, že o MČ Juh sa bude postupne hovoriť ako o Luníku IX, ako aj z klesania hodnoty nehnuteľností.

Tkáč po výsledku hlasovania uviedol, že nikto neevyhral, no prijalo sa dobré rozhodnutie. „Možno sa pohnú ľady a je to dobrý signál a mesto začne konečne konať a riešiť otázku bezdomovectva v Košiciach," povedal s tým, že sústredenie občanov bez domova vedľa nelegálnych osád by bolo veľmi zlé.

Nechcú ho

Na strane druhej stáli obyvatelia útulku na Bosákovej ulici a ich priaznivci. Napätá atmosféra sa dala krájať a znel piskot, nadávky a občas i potlesk. Rozvášnený dav museli upokojovať mestskí policajti, pretože primátor Jaroslav Polaček to nedokázal.

V spore ide o to, že nový útulok chce mesto postaviť v exponovanej lokalite v MČ Juh na Jarmočnej ulici, pretože pôvodný charitný dom na Bosákovej ulici už kapacitne nestačí.

Obyvatelia Juhu sú však proti výstavbe z dôvodu, že v blízkosti sú kritické oblasti s neprispôsobivými občanmi a majú obavu, že charitný dom by zvýšil koncentráciu problémových ľudí.

O útulku rokovali už tretíkrát

„Petícia nie je proti výstavbe charitného domu, ale za zmenu lokality. Jarmočnú považujeme za nedôstojnú, je pri dvoch nelegálnych osadách, štvorprúdovej ceste a železničnej trati," povedal miestny a mestský poslanec Viliam Knap.

K téme sa vyjadril aj riaditeľ Arcidiecéznej charity Košice Cyril Korpesio „Som presvedčený, že je len jediná alternatíva výstavby útulku, a to na Jarmočnej. My sme s ňou začali v roku 2007. Skúste začať so zámerom postaviť charitný dom. My sme pripravení začať stavať pri najbližšej výzve, dnes reálne neexistuje žiadna iná alternatíva. Súhlas obyvateľov máme spred 13 rokov.“

Výstavbu útulku v MČ Juh už poslanci dvakrát na mestských zastupiteľstvách odmietli a napriek tomu sa opäť dostala do programu zastupiteľstva. Mnohí poslanci to považujú za nedemokratické a za diktát magistrátu.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM