Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Pri kaštieli plánujú výstavbu pre deti: Získali na to milión eur

Výstavbu novej materskej školy chystajú okrese Košice-okolie. Na tento účel získali nenávratný finančný príspevok (NFP) vo výške 1,04 milióna eur.

Ilustračný obrázok k článku Pri kaštieli plánujú výstavbu pre deti: Získali na to milión eur
Zdroj: TASR

Výstavbu novej materskej školy (MŠ) chystajú vo Veľkej Ide v okrese Košice-okolie. Na tento účel získali nenávratný finančný príspevok (NFP) vo výške 1,04 milióna eur. Ako povedal starosta obce Peter Nagy, kapacita jednej MŠ v obci nie je postačujúca.

Stovka detí

Podľa jeho slov sa v obci ročne narodí okolo 100 detí. „MŠ má momentálne kapacitu 48 detí. Prebieha tam síce rekonštrukcia z minulého projektu, rozšírenie kapacity a zníženie energetickej náročnosti, ale aj tak tam bude kapacita maximálne 78 detí,“ povedal s tým, že ak dôjde k zavedeniu povinnej predškolskej dochádzky, nebudú ich mať kde umiestniť.

„V našej obci je značná rómska populácia. Aj v základnej škole (ZŠ) je 70 percent Rómov. Je predpoklad, že aj skladba v tom predškolskom zariadení bude podobná,“ dodal Nagy.

Oproti kaštieľu

Nová MŠ má vyrásť vedľa ZŠ a zároveň oproti kaštieľu, kde sídli obecný úrad. Ide o parcelu, kde kedysi stáli administratívne budovy družstva.

V súčasnosti sa realizuje kontrola pred vyhlásením verejného obstarávania. Starosta očakáva, že výstavba materskej školy vo Veľkej Ide by mala trvať približne 26 mesiacov.

Pozrite si aj obrazom projekt Castle vo Veľkej Ide.

OBRAZOM: Veľká Ida projekt Castle
3
Galéria
Zdroj: TASR

Hl. foto: archív

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM