Rôzne

Vysvedčenia si na základných a stredných školách preberie vyše 680-tisíc žiakov

Piatok je posledným dňom školského vyučovania. Od pondelka (2.7.) sa začínajú školské prázdniny. Do školských lavíc sa deti vrátia v pondelok 3. septembra.

Ilustračný obrázok k článku Vysvedčenia si na základných a stredných školách preberie vyše 680-tisíc žiakov
Zdroj: TASR

Prvýkrát si „veľké letné školské prázdniny“ užije aj 58 081 prvákov, ktorí nastúpili na povinnú školskú dochádzku.

Základné a stredné školy navštevovalo tento školský rok celkovo 680 009 detí. „Staralo sa o ne viac ako 35-tisíc učiteľov na základných a takmer 21-tisíc učiteľov na stredných školách. V základných školách bolo takmer 468-tisíc žiakov, z toho vyše 58-tisíc prvákov,“ informoval TASR odbor komunikácie a protokolu rezortu školstva.

Najviac vysvedčení v piatok rozdajú v základných školách na Tajovského ulici v Senci, a to pre 1240 žiakov, ale aj na Kláštornej ulici v Šamoríne (1110 žiakov) a na Školskej ulici v Stupave (1091 žiakov). Ide o najväčšie základné školy na Slovensku, čo sa týka počtu žiakov.

Študovali aj v zahraničí

Na stredných školách sa v tomto školskom roku vzdelávalo vyše 212-tisíc žiakov vrátane žiakov špeciálnych stredných škôl. „Vychádzajúc z počtu žiakov, stredoškoláci majú spomedzi stredných odborných škôl najväčší záujem o štúdium na obchodných akadémiách, hotelových akadémiách a na elektrotechnike,“ uviedol rezort školstva.

„Okrem detí navštevujúcich základné a stredné školy na území SR sme evidovali aj 11 517 žiakov, ktorí si v tomto školskom roku plnili povinnú školskú dochádzku v zahraničí,“ poznamenalo ministerstvo školstva.

Materské školy v tomto školskom roku navštevovalo takmer 162-tisíc detí. „A univerzity tretieho veku zaznamenali v tomto roku 7858 študentov, čo predstavuje mierny nárast v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi (v školskom roku 2016/2017 ich bolo 7536 a pred dvoma rokmi išlo o 7153 študen­tov),“ uzavrel rezort školstva.

Foto:ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM