Rôzne

Vznik priemyselného parku Valaliky: Zlepšiť sa má aj infraštruktúra okolitých obcí

Ako konkrétne?

Ilustračný obrázok k článku Vznik priemyselného parku Valaliky: Zlepšiť sa má aj infraštruktúra okolitých obcí
Zdroj: TASR/František Iván

V súvislosti so vznikom strategického parku Valaliky neďaleko Košíc sa v súčasnosti realizujú projekty verejnej infraštruktúry, ktoré presahujú hranice desiatich katastrálnych území. Informovala o tom štátna spoločnosť Valaliky Industrial Park (VIP).

„Aktuálne sa projektuje dopravné napojenie strategického parku Valaliky na cestu I/17, rýchlostnú cestu R2-R4, cesty III. triedy na železničnú stanicu Haniska a novovybudovaný terminál integrovanej osobnej prepravy Valaliky Centrum, obchvat obce Šebastovce, ktorý nebol riešený už 20 rokov,“ uviedla spoločnosť VIP s tým, že všetky investície sú budované tak, aby okrem napojenia strategického územia industriálneho parku zlepšili aj kvalitu života obyvateľov okolitých obcí a celého regiónu.

Ako pripomenula, jej cieľom je aj riešenie dopravných problémov regiónu či zvýšenie potrebných kapacít elektrických, vodovodných a kanalizačných pripojení. Projekt tým podľa nej pomáha aj s riešením investičného dlhu okolitých samospráv.

Štát výstavbu priemyselného parku podporil sumou 287 miliónov eur, ktorú v auguste zvýšil o 444 miliónov eur na rozvoj verejnej infraštruktúry. Reálna finančná podpora zo strany štátu bola už mestu Košice poskytnutá na rekonštrukciu škôl vo výške 430 000 eur. Obci Valaliky bola poskytnutá podpora na rozšírenie kapacity škôlky vo výške 400 000 eur.

V tomto roku VIP vyhlásil aj verejnú architektonickú súťaž na projekt People Centra v areáli strategického územia, kde majú byť klientske centrum, požiarna a policajná stanica, ambulancie a ďalšie služby.

Stavebné práce v priemyselnom parku pri Košiciach, kde má vzniknúť aj automobilový závod, sa začali 20. februára. Postupný nábeh výroby Volvo je naplánovaný koncom roka 2026.

Foto: archívne

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM