Andrea Mesarčíková Rôzne

Z približne 70.000 ton odpadu separujú Košičania zatiaľ len 13 percent

Približne 70.000 ton komunálneho odpadu likviduje ročne v Košiciach spoločnosť na jeho zber a zhodnocovanie KOSIT, pričom obyvatelia separujú iba 13 percent.

Tento stav bol dôvodom, prečo pred tromi rokmi založili Centrum environmentálnej výchovy (CEV). Jeho poslaním je zefektívniť nakladanie s odpadmi, aby Košičania triedili plasty, kov, papier, sklo a ďalšie nebezpečné materiály.
Ako informoval hovorca spoločnosti Roland Bánhegyi, v tomto školskom roku navštívilo CEV vyše 3000 žiakov materských, základných a stredných škôl. Zmysel týchto návštev sa podľa neho v budúcnosti odrazí pozitívne na životnom prostredí, pričom prvé efekty v environmentálnom povedomí mladej generácie sú už badateľné. Napríklad prváci zo Základnej školy (ZŠ) Janigová v kronike CEV takto zhrnuli svoje dojmy: „Ďakujeme za to, že sme mohli vidieť prácu zamestnancov KOSIT-u. My, prváci, sa budeme snažiť tiež prispieť k tomu, aby sme odpadky dávali tam, kam patria. Ďakujeme za zaujímavé informácie o likvidácii odpadu spojené so súťažami.“
Tento rok prišli do centra aj žiaci zo špeciálnych škôl, dokonca aj deti nevidiace, slabo počujúce či autistické. Jeden metodický deň v spaľovni patril výhradne učiteľom. Počas veľkého upratovania divokých skládok na Luníku IX pozvali aj rómskych žiakov z miestnej školy. „Chceli sme deťom vysvetliť, že neporiadok na sídlisko jednoducho nepatrí,“ povedal hovorca.
Bánhegyi spresnil, že deti počas návštevy vo firme KOSIT absolvujú prehliadku strediska triedenia odpadov, škvarovne, dcérskej spoločnosti KOSIT-u EAST PAPER, triediacu linku a sklady elektroodpadov i použitých olejov. Život v centre počas roka mapuje časopis Separáčik, ktorý distribuujú na základné školy.
CEV v areáli košickej Spaľovne v Kokšov-Bakši je jediným centrom na Slovensku, ktoré žiakom poskytuje nielen teoretické poznatky z environmentálnej výchovy, ale aj reálny pohľad na nakladanie s odpadmi v Košiciach. „Deti najskôr v učebni absolvujú interaktívne prezentácie, ktoré sú rozdelené podľa náročnosti a stupňa ZŠ. Tento školský rok pribudla nová verzia prezentácie pre druhý stupeň, pripravuje sa ďalšia pre prvý stupeň a stredné školy. Súčasťou teórie sú rôzne súťaže, za ktoré deti získavajú odmeny,“ dodal hovorca spoločnosti KOSIT.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM