Andrea Mesarčíková Rôzne

Za štyri roky mesto dobudovalo viacero zariadení sociálnych služieb

V oblasti sociálnych vecí realizovalo za posledné štyri roky oddelenie služieb obyvateľstvu košického magistrátu podľa jeho vedúcej Evy Dudovej viacero pozitívnych zmien s priamym dopadom na úroveň života obyvateľov mesta Košice.

Od roku 2006 mesto dobudovalo štyri komunitné centrá na Luníku IX, na Sládkovičovej, Popradskej a Herlianskej ulici a zintenzívnilo ich činnosť.
Ako ďalej uviedla Dudová, otvorili Krízové centrum pre deti Oceľová nádej v Krásnej nad Hornádom, zriadili Zariadenie opatrovateľskej služby s kapacitou 12 miest. Mesto ďalej vytvorilo Stredisko sociálnej pomoci, ktoré ako jediný právny subjekt okrem služieb v zariadení pre seniorov na Garbiarskej ulici poskytuje sociálne služby aj v zariadení opatrovateľskej služby na Južnej triede a sociálnu pomoc deťom v Krízovom centre. Podporou neverejných poskytovateľov rozšírilo rozsah sociálnych služieb o pobytové služby vo všetkých druhoch zariadení, prepravnú a odľahčovaciu službu. V súčasnosti má mesto podpísané zmluvy s desiatimi takýmito neziskovými organizáciami.
„Využívame aj všetky zákonné možnosti podpory aktívnej zamestnanosti, od aktivačných prác cez absolventskú prax až po zamestnávanie znevýhodnených uchádzačov o prácu, s možnosťou čiastočnej refundácie ceny práce,“ uviedla Dudová s tým, že od 1. októbra mesto Košice začalo prevádzkovať aj novú hlasovú sociálnu službu monitorovanie a signalizácia potreby pomoci S-fon, ktorá je určená pre osamelých seniorov. „Úlohy sme mohli rozvíjať aj vďaka postupnému nárastu finančných prostriedkov v programovom rozpočte mesta v programe Mesto rodiny. Od roku 2007 vzrástol rozpočet najmä v oblasti sociálnych služieb poskytovaných pre seniorov na tri milióny eur na tento rok,“ dodala Dudová.
Podľa predsedu sociálnej a bytovej komisie MsZ Mariána Dittricha oblasť sociálnych vecí nie je zisková, je náročná na odbornosť a flexibilitu odborných pracovníkov a ovplyvňuje ju aj neustále sa meniaca legislatíva. „Činnosť v období rokov 2006 až 2010 ovplyvnili zásadné zmeny hlavne v sociálnoprávnej ochrane a kuratele detí a mládeže, poskytovaní sociálnych služieb a posudzovaní nároku na ich priznanie, v službách zamestnanosti, ale aj schválenie Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta a v neposlednom rade aj dopady hospodárskej krízy,“ skonštatoval Dittrich.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM