Zuzana Vajayová Rôzne

Začal sa už 41. ročník medzinárodného organového festivalu

Štátna filharmónia Košice (ŠfK) už štyridsať rokov prináša na východ Slovenska aj kvalitné organové umenie.

Už tradične v septembri rozozvučia organy v Košiciach, Kežmarku, Spišskej Novej Vsi, Rožňave a v Poprade prominentní umelci v rámci 41. ročníka Medzinárodného organového festivalu Ivana Sokola. Festival, ktorý nesie meno svojho zakladateľa a významného organového virtuóza, vstupuje do piatej dekády svojej existencie a je najstarším podujatím tohto druhu na Slovensku.

„Festival otvorila recitálom v Dóme sv. Alžbety Irena Chřibková, organistka Baziliky sv. Jakuba v pražskom Starom meste. Na otváracom koncerte festivalu uviedla francúzsku, českú a slovenskú organovú tvorbu a dve diela J. S. Bacha,“ uviedla Jana Sargová zo ŠfK.

Dánska organistka Bine Katrine Bryndorf, ktorá je ďalšou účinkujúcou na festivale, je profesorkou organovej hry na Kráľovskej dánskej akadémii v Kodani. Študovala na prestížnych školách vo Viedni, Paríži a Bostone, má za sebou mnohé medzinárodné úspechy. Košičanom sa predstaví 20. septembra v Dóme sv. Alžbety, druhý koncert zahrá 22. septembra v Spišskej Novej Vsi, v Evanjelickom kostole.

„Slovenskú organovú školu zastupuje Martin Bako, titulárny organista Dómu sv. Martina v Bratislave. Keďže je známy aj ako skvelý improvizátor, improvizácie zaradil aj do programov svojich festivalových koncertov v Rožňave (22. 9.) a v Kostole sv. košických mučeníkov v Košiciach – Nad jazerom (25. 9.),“ dodala Sargová.

Posledný koncert festivalu bude patriť mladému nemeckému talentu – Marcovi Jacquetovi, ktorý je čerstvým víťazom Medzinárodnej organovej súťaže v švajčiarskom Zürichu. Koncert 27. septembra v popradskej konkatedrále zostavil z tvorby J. S. Bacha i menej známych autorov.

„Organové koncerty majú vždy neopakovateľnú atmosféru. Každý jeden organ je bytostne spätý s priestorom, pre ktorý bol postavený a od ostatných hudobných nástrojov sa odlišuje aj svojou veľkosťou a zvukovým bohatstvom. To z neho dokážu vyťažiť tí najväčší majstri organovej hry,“ doplnila Sargová.

Medzinárodný organový festival Ivana Sokola je najstarším organovým festivalom na Slovensku. Zakladateľom a dlhoročným dramaturgom podujatia bol sólista Štátnej filharmónie Košice Ivan Sokol (1937–2005). Organové recitály významných domácich a zahraničných umelcov sa spočiatku sústreďovali prevažne do Dómu sv. Alžbety, organové koncerty so symfonickým orchestrom do koncertnej sály Domu umenia. Festival bol 20 rokov integrálnou súčasťou Košickej hudobnej jari, v roku 1991 sa osamostatnil a koná sa v úvode koncertnej sezóny ŠfK – v druhej polovici septembra. Osamostatnením získal organový festival väčšiu závažnosť a rozsiahlejší manévrovací priestor pre dramaturgiu. V roku 2006 ŠfK úspešne rozšírila túto veľkolepú prehliadku organovej hudby aj do ďalších miest Košického a Prešovského kraja: organové koncerty v Rožňave, Spišskej Novej Vsi, Poprade, Kežmarku, Levoči, Prešove sa stretávajú s veľkým záujmom.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM