Správy Rôzne

Začal sa výlov vianočného kapra: Tradície ustupujú, ceny sa zvyšujú, VIDEO a FOTO

Chovateľov kaprov na Iňačovských rybníkoch v okrese Michalovce potrápili aj tento rok rybožravé vtáky. Ako to ovplyvní náš vianočný stôl?

Zdroj: Dnes24.sk

Aj napriek tomu by produkcia rýb zo 450 hektárov vodných plôch mala na zásobovanie predvianočného trhu postačovať. Ako vyjadril vedúci chovného strediska Peter Alexovič, cena vianočného kapra bude oproti vlaňajšku pravdepodobne vyššia.

„Značne nám (kormorány, pozn. TASR) zlikvidovali nižšie kategórie rýb, a tým pádom sme nižšie s produkciou násady do budúceho roka,“ priblížil Alexovič najväčší problém chovateľov v Iňačovciach s tým, že minulý rok prišlo takto stredisko o takmer 70 % produkcie.

Tradície ustupujú

Tento rok sa vďaka priaznivej jari darilo najmä jednoročnej rybe, aj tržnej však bude dostatok. „Počítame s menším dopytom, s menšími objednávkami. Každým rokom je to nižšie, tradícia ako keby ustupovala,“ ozrejmil s tým, že kaprom na vianočných stoloch pomaly začína konkurovať pstruh, losos či sumček africký.

O lovené ryby je aktuálne výrazný záujem zo strany rybárov. „Momentálne, čo máme poznatky, nezvyčajne vysokú cenu majú Maďari a Česi,“ ozrejmil Alexovič.

Viac správ

Za vianočnú rybu si priplatíte

Drahšie majú byť tak násadové, ako aj tržné ryby. Vedúci strediska preto na základe situácie v susedných štátoch predpokladá, že konečný zákazník si za vianočnú rybu priplatí aj na Slovensku.

Na Iňačovských rybníkoch začali s výlovom násadových rýb v polovici septembra, ryby končiace na vianočných stoloch tu lovia od začiatku októbra do polovice novembra. Tržnej ryby plánujú tento rok vyloviť približne 100 ton.

Pozrite si na fotkách výlov rýb na sádke pri obci Iňačovce v okrese Michalovce.

Budete mať na Vianoce kapra?

Nie
Začal sa výlov rýb, ktoré sú určené pre vianočný trh!
10
Galéria
Zdroj: TASR/Roman Hanc
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM