Eva Mikulová Rôzne

Začala letná údržba komunikácií, počas horúcich dní budú tiež kropiť cesty

Kosit vykonáva letnú údržbu v siedmich mestských častiach – Staré Mesto, Sever, Západ, Juh, Nad Jazerom, Dargovských hrdinov a Sídlisko Ťahanovce.

Ilustračný obrázok k článku Začala letná údržba komunikácií, počas horúcich dní budú tiež kropiť cesty
Zdroj: Kosit a.s.

S postupnou letnou údržbou komunikácií v Košiciach začala spoločnosť KOSIT.

Jej hlavnou úlohou je najmä znižovanie vplyvu prašnosti, vykonávanie preventívneho postreku proti vznikajúcej burine na krajniciach ciest, zber odpadu popri komunikáciách a postupná revízia všetkých smetných nádob vo vlastníctve alebo v správe spoločnosti.

Použijú aj multifunkčné mechanizmy

Na základe požiadaviek magistrátu mesta vykonáva firma letnú údržbu v siedmich mestských častiach – Staré Mesto, Sever, Západ, Juh, Nad Jazerom, Dargovských hrdinov a Sídlisko Ťahanovce, a to na približne 1700 kilometroch komunikácií. „Údržba je vykonávaná na základe operatívneho riadenia dispečingom Magistrátu mesta Košice v jednotlivých mestských častiach, buď strojovým zametaním a zmývaním, alebo prostredníctvom viac ako troch desiatok pracovníkov ručného dočisťovania. Pre samotný výkon letnej údržby budú používané aj multifunkčné mechanizmy, ktoré sme prvýkrát využili počas zimnej sezóny pre údržbu chodníkov,“ uviedol Michal Hrabovský, riaditeľ divízie služieb spoločnosti KOSIT, a. s.

Počas horúcich letných dní je práve strojové kropenie komunikácií najmä v centre mesta veľmi žiadanou službou, ktorá prináša okrem samotného čistenia aj zvlhčenie okolitého ovzdušia.

Strojové čistenie sa týka aj čistenia chodníkov od prilepených žuvačiek či nánosov trusu vtáctva. Pracovníci ručného dočisťovania vykonávajú operatívnu údržbu aj na miestach komunikácií, ktoré sú pre svoju polohu či prekážky pre strojové čistenie nedostupné. Ide najmä o čistenie úzkych ulíc v centre mesta, podchodov, prístreškov MHD či na komunikáciách s natesno zaparkovanými autami.

Počas letnej údržby budú postupne vymieňať nielen smetné nádoby a koše, ale prelepia aj označenia kontajnerov na komunálny či triedený zber. Doplnia tiež označenia kontajnerov okrem slovenčiny aj anglickým prekladom.

Zdroj: Kosit a.s.
Zdroj: kosice.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM