Eva Mikulová Správy

Začali búrať a demontovať spadnutý most pri Kysaku. Kedy bude urobený nový most?

Pre vodičov bude naďalej slúžiť dlhodobá obchádzková trasa, ktorú Košický samosprávny kraj vybudoval v auguste.

Ilustračný obrázok k článku Začali búrať a demontovať spadnutý most pri Kysaku. Kedy bude urobený nový most?
Zdroj: Facebook.com/Košický samosprávny kraj

Košický samosprávny kraj a(KSK) a zhotoviteľ stavebných prác už majú všetky úradné povolenia, ktoré potrebujú na odstraňovanie sutín poškodeného mosta medzi Kysakom a Veľkou Lodinou.

Vo štvrtok 3. decembra začali búracie práce, ktoré by mali byť ukončené ešte pred Vianocami. Následne Správa ciest KSK odovzdá stavenisko Okresnému úradu Košice-okolie, ktorý osadí náhradné premostenie.

Opatrne na obchádzkovej trase

Do jeho osadenia bude vodičom naďalej slúžiť dočasná obchádzková trasa cez osadu Sopotnica. „Táto obchádzková trasa sa nachádza v blízkosti rieky Hornád, kde je zvýšené riziko námrazy. Okrem toho je na nej niekoľko ostrých zákrut. Z tohto dôvodu nie je možné na danom úseku vykonávať zimnú údržbu s veľkými mechanizmami. Správa ciest KSK preto zabezpečila menší traktor s radlicou, ktorý dokáže odhrnúť sneh a vykonať posyp aj v užších a ostrejších úsekoch obchádzkovej trasy. Okrem toho sme v areáli neďalekej župnej Školy v prírode v Kysaku vytvorili dočasný sklad posypového materiálu. Chceme zabezpečiť zimnú údržbu na tejto obchádzkovej trase až do osadenia mostného provizória tak, aby obce Veľká a Malá Lodina neostali počas zimy odrezané od sveta,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Správa ciest KSK aktuálne pripravuje podklady na vyhlásenie verejného obstarávania na osadenie zvodidiel na tejto obchádzkovej trase. Tie by mali pribudnúť na úseku dlhom približne 1,3 kilometra v hodnote 214-tisíc eur.

Rekonštrukcia mosta medzi Veľkou a Malou Lodinou by mala stáť 1 752 000 eur. Nový most nad riekou Hornád by mal byť podľa zmluvy vybudovaný do 300 pracovných dní.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM