Lenka Fedorová Rôzne

Záhadná i nápaditá: Európska noc netopierov v košickej zoo poteší najmä deti

Prázdniny zbehli ako voda a škola klope na dvere. V košickej zoo tak majú deti poslednú šancu zažiť parádne dobrodružstvo.

Ilustračný obrázok k článku Záhadná i nápaditá: Európska noc netopierov v košickej zoo poteší najmä deti
Zdroj: TASR

Do začiatku nového školského roka zostáva už len niekoľko dní. Ak ste pre svoje deti nestihli vymyslieť zaujímavý program počas leta, máte poslednú šancu. Košická zoo si pre deti pripravila zážitok, na ktorý tak skoro nezabudnú.

Takmer 20-ročná tradícia

Do zaujímavej akcie sa v súčasnosti zapája viac ako 40 krajín z celého sveta. Jej počiatky siahajú do roku 1997 a ľudia si ju každoročne pripomínajú posledný augustový víkend. Cieľom podujatia je zoznámiť sa so životom netopierov i priniesť im poznatky o ich ochrane.

Zoo Košice sa do netradičného projektu zapojila po prvýkrát v roku 2015. V spolupráci so Spoločnosťou na ochranu netopierov vtedy deťom sprostredkovali sledovanie, odchyt netopierov, ako aj prednášku s filmovým predstavením. Inak tomu nebude ani tento rok.

„Účastníci sa aj v tomto roku môžu tešiť na monitoring nášho jediného lietajúceho cicavca. Akcia sa začne o 18. hodine prezentáciou na tému európske druhy netopierov a ich ochrana, ktorú pripravil ornitológ a chiropterológ, odborný pracovník UVLaF, MVDr. Ľuboš Korytár, PhD,“ informovala Eva Malešová, vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu.

Na Slovensku prísne chránené

O netopieroch sa hovorilo množstvo legiend, a tak sa ich mnohí ľudia zbytočne boja. Naopak, netopiere sú veľmi užitočné tvory a na Slovensku sú všetky druhy netopierov prísne chránené. Akcia určená predovšetkým pre deti ich zoznámi so spôsobom život netopierov, v teréne uvidia pomocou sietí odchyt netopierov, a budú ich sledovať prostredníctvom ultrazvukového detektora.

Európska noc netopierov sa uskutoční už 26. augusta 2016 o 18:00 hodine. Témou prednášky budú Európske druhy netopierov a ich ochrana.

„Účastníci uvidia aj to, ako sa určuje pohlavie a kontroluje zdravotný stav. Akciu zameranú na ochranu netopierov zaradila košická Zoo do kampane Európskej asociácie zoologických záhrad a akvárií (EAZA) na ochranu európskej fauny. Vlaňajší program zameraný na prevenciu a vyvracanie mýtov a predsudkov spojených s netopiermi sa stretol s mimoriadnym ohlasom verejnosti,“ uviedla Malešová.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM