Správy

Zákaz hazardu opäť na pretrase. Poslanci ho nestopli, nepomohla ani petícia

V prevádzkovaní hazardu sa v Košiciach zatiaľ nič meniť nebude. Rokovanie o regulácii hazardných hier opäť prerušili.

Ilustračný obrázok k článku Zákaz hazardu opäť na pretrase. Poslanci ho nestopli, nepomohla ani petícia
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Košické mestské zastupiteľstvo (MsZ) vo štvrtok (16. 12.) vzalo na vedomie petíciu za zákaz hazardu na svojom území. Rokovanie o regulácii niektorých hazardných hier však poslanci prerušili. Podmienky na prevádzkovanie kasín a herní v Košiciach sa tak zatiaľ nemenia.

Kompenzácia výpadkov

Mesto potrebu prijatia všeobecne záväzného nariadenia (VZN) zdôvodňovalo napríklad negatívnymi dôsledkami prevádzkovania hazardných hier v podobe zvýšenej kriminality, sociálneho napätia v rodinách či domáceho násilia. Návrh predložený pred poslancov tentoraz obsahoval aj finančnú kompenzáciu pre dotknuté mestské časti.

Mesto navrhlo, aby sa každý rok medzi mestské časti rozdelila určitá suma. Primátor Jaroslav Polaček to zdôvodnil tým, že výpadok príjmov mestských častí by nebol okamžitý, pretože časť licencií pre hazardné hry nestratí platnosť okamžite, ale až o niekoľko rokov. „Do roku 2026 sa im budú príjmy plynulo znižovať tak, ako budú licencie strácať svoju platnosť,“ vysvetlil primátor. Kompenzácie od mesta mali, naopak, rásť.

MsZ rokovanie o tomto VZN prerušilo na návrh poslankyne a zároveň starostky MČ Nad jazerom Lenky Kovačevičovej. „Tento materiál neprešiel ani rokovaním finančnej komisie, taktiež neprešiel mestskou radou, čo sa týka financií. Keď to spočítame, tak za päť rokov by z rozpočtu mesta muselo ísť cez 2,77 milióna eur. Ja sa pýtam, odkiaľ by sa tie finančné prostriedky nabrali,“ povedala s tým, že témou sa môžu ďalej zaoberať.

Petícia za zákaz

Petíciu za zákaz hazardu, ktorú vzali poslanci na vedomie, podpisom podporilo 2 942 osôb. Jej obsahom bola požiadavka, aby mesto vzhľadom na negatívny spoločenský dosah v maximálnej miere využilo svoje kompetencie v súvislosti so zákonom o hazardných hrách. Predsedom petičného výboru bol Radoslav Dráb z organizácie Úsmev ako dar.

Podľa neho pre pandémiu nového koronavírusu zbierali podpisy len tri dni, no v uliciach sa stretli s pozitívnymi reakciami. Túto občiansku aktivitu podporili aj košický rímskokatolícky arcibiskup Bernard Bober či košický gréckokatolícky arcibiskup Cyril Vasiľ. Privítal ju i magistrát.

„Určite sa nevzdáme. Je tu toto poslanecké grémium, my pevne veríme, že o 11 mesiacov bude ďalšie. V našom úsilí budeme pokračovať. Sme presvedčení, že ideme správnou cestou, ako sa vybralo už niekoľko desiatok miest a obcí na Slovensku,“ reagoval Dráb na hlasovanie MsZ.

MsZ sa zákazom prevádzkovania niektorých hazardných hier na území mesta zaoberalo už niekoľkokrát, rokovanie sa viackrát prerušilo. Svoje stanovisko prvýkrát v hlasovaní vyjadrilo koncom septembra, keď zámer zakázať hazardné hry nechválilo. Stalo sa tak takmer rok po tom, ako vedenie mesta a niektorí starostovia mestských častí (MČ) prezentovali záujem otvoriť túto diskusiu.

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM