Eva Mikulová Správy Samospráva

Zakážu v Košiciach hazard? Poslanci budú o návrhu rozhodovať na najbližšom zastupiteľstve

Primátor Jaroslav Polaček predkladá na najbližšie mestské zastupiteľstvo 19. októbra tento návrh. Ak ho schvália, bude platiť od roku 2022.

Ilustračný obrázok k článku Zakážu v Košiciach hazard? Poslanci budú o návrhu rozhodovať na najbližšom zastupiteľstve
Zdroj: TASR

Primátor mesta Košice Jaroslav Polaček predkladá na najbližšie mestské zastupiteľstvo 19. októbra zámer, podľa ktorého by v prípade jeho schválenia došlo na území mesta k zákazu prevádzkovania niektorých hazardných hier.

Spolu so spracovateľmi návrhu – viceprimátorkou Luciou Gurbáľovou a poslancami Petrom Hubom a Petrom Libom je ich cieľom po nedávnom schválení novely predmetného zákona v NR SR otvoriť diskusiu o zákaze hazardných hier v našom meste.

Chcú diskusiu

„Európsky súdny dvor považuje za neprijateľné, aby jednotlivci dosahovali zisk z využívania sociálneho problému alebo zo slabosti hráčov a z ich neúspechu v hre. Vo viacerých krajských mestách chcú po schválení zákona pristúpiť k úplnému zákazu hazardu. Aj preto chceme otvoriť túto tému a začať o nej diskutovať. Na najbližšom zastupiteľstve chceme požiadať starostov MČ, aby nám do konca roka zabezpečili stanoviská ich mestských častí k zákaze hazardu. Na základe toho budeme môcť ďalej pracovať, aby sme získané poznatky mohli zapracovať do pripravovaného VZN. Musíme prijať rozhodnutie prospešné pre Košičanov,“ uviedol primátor.

V metropole východu je na rozdiel od iných miest trochu špecifická situácia, keďže finančné príjmy z prevádzkovania hazardných hier idú do rozpočtu mestských častí a nie mesta.

Mestské časti očakávajú tento rok príjem vo výške takmer milión eur.

Ak by sa mestské zastupiteľstvo stotožnilo so zákazom hazardu, táto právna norma by bola účinná od začiatku roka 2022.

Keďže licencie na prevádzkovanie výherných hracích prístrojov sa udeľujú na dobu maximálne päť rokov, v podstate až do konca roka 2026 by sa postupne v meste utlmovali tieto aktivity. Úplný zákaz hazardu v Košiciach by v takom prípade nastal od roku 2027.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM