Rôzne

VIDEO: Základná škola Jenisejská má automatický externý defibrilátor

V priestoroch Základnej školy (ZŠ) Jozefa Urbana na Jenisejskej ulici v Košiciach v utorok slávnostne umiestnili automatický externý defibrilátor (AED).

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Základná škola Jenisejská má automatický externý defibrilátor
5
Galéria
Zdroj: TASR

Ako pre TASR povedal riaditeľ ZŠ Róbert Schwarcz, v prípade potreby môže poslúžiť napríklad aj obyvateľom okolitých bytových domov. Ide o druhý takýto prístroj v košickej mestskej časti Nad jazerom.

Aj pre obyvateľov v susedstve

„Mobilný defibrilátor by mal pomôcť pri záchrane života v prípade zástavy alebo pri poruche činnosti srdca. Keďže sa v škole denne premelie okolo 1000 ľudí – zamestnanci školy, žiaci, rodičia, starí rodičia, ktorí deti odprevádzajú a vyzdvihujú zo školy -povedali sme si, že v rámci prevencie je dobré mať v škole takýto prístroj,“ povedal Schwarcz s tým, že ZŠ Jenisejská týmto spôsobom vytvára nadstavbu na aktivity spojené s ochranou života a zdravia, ktoré dlhodobo realizuje.*** „Prístroj sme zafinancovali prostredníctvom peňazí z Rady školy a školského občianskeho združenia. Ide o 2400 eur,“*** spresnil. Suma zahŕňa aj preškolenie pedagogických a nepedagogických zamestnancov školy.

AED prostredníctvom hlasových povelov, ktoré vydáva v slovenskom jazyku, riadi postup prvej pomoci pred príchodom záchrannej služby. Pri zlyhaní srdca dokáže obnoviť jeho činnosť.„Defi­brilátor je účinný len pri spolupráci so záchrancom, ktorý je v tomto prípade kľúčovým prvkom. Vďaka hlasovým pokynom dokážu defibrilátor obsluhovať aj úplní laici. Jeho použitie niekoľkonásobne zvyšuje šancu na prežitie,“ uviedol Miroslav Nagy, hlavný tréner záchranárov Falck Academy, s.r.o.

Po priložení elektród na hrudník je prístroj schopný samostatne vyhodnotiť potrebu jeho použitia na obnovu rytmu srdcovej činnosti. V prípade, že to je nutné, použije elektrický výboj na obnovu srdcovej činnosti.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM