Správy

Základná škola v Buzici? Pochváliť sa môže vlastným bazénom aj zoo

Základná škola v Buzici sa môže pochváliť bazénom, vlastnou minizoo a nielen tým. Svojich žiakov sa snaží vzdelávať naozaj zaujímavými formami...

Ilustračný obrázok k článku Základná škola v Buzici? Pochváliť sa môže vlastným bazénom aj zoo
12
Galéria
Zdroj: TASR

Základná škola (ZŠ) v obci Buzica v okrese Košice-okolie je národnostnou školou s vyučovacím jazykom maďarským. V súčasnosti do nej chodí viac ako 150 žiakov z celkovo 18 obcí regiónu.

Netradičné formy vzdelávania

„Počet žiakov nám narastá, v triedach prvých štyroch ročníkov ich máme už viac ako v ďalších piatich, takže sa tešíme tejto pozitívnej tendencii,“ uviedla riaditeľka školy Csilla Mohňanská. Pri cestovaní za vyučovaním im pomáhajú 21-miestny školský a 45-miestny obecný autobus.

Na škole sa snažia o vzdelávanie zaujímavými formami. Pochváliť sa môžu vlastným bazénom, ktorý umožnil zaradiť plávanie ako predmet do rozvrhu hodín. Škola tiež vychováva k ekológii a vzťahu k prírode, čomu napomáhajú viaceré projekty.

Populárna je malá zoo s domácimi zvieratami pri školskom ihrisku. Výnimočnou je aj vlastná slnečná elektráreň – na streche školskej budovy sú solárne panely s výrobou elektrickej energie. Na škole funguje aj separovaný zber.

Učebňa v prírode

Súčasťou areálu školy je ovocná záhrada a ihličnatý lesík. A keďže v roku 2014 Buzica získala titul Európska obec bocianov, s podporou nadácie EuroNatur tu vybudovali aj jazierko s močariskom pre bocianov a učebňu v prírode. „Tým, že máme veľký park, každý rok sme sa snažili vymyslieť a vybudovať niečo nové, aby to bolo čím pútavejšie pre deti a mohli užitočne a zaujímavo tráviť čas vonku,“ povedala riaditeľka.

V ponuke pre deti je bohatá krúžková činnosť, ľudové tradície pomáhajú uchovávať citarový krúžok a súbor ľudového tanca Kelepelők, moderným technológiám sa venuje robotika, ďalšími zameraniami sú tanečná rozprávka, matematika, slovenský a anglický jazyk, žurnalistika, futbal, starostlivosť o zvieratá či akvaristika. „Snažíme sa poskytnúť deťom čo najviac možností pre výber toho, čomu sa chcú venovať,“ doplnila Mohňanská.

Základná škola má viac ako 60-ročnú minulosť. Jej absolventi smerujú podľa riaditeľky na rôzne stredné školy, najmä do Košíc a Moldavy nad Bodvou, často idú na gymnáziá, a to nielen na maďarské, ale aj slovenské či bilingválne.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Košíc a okolia

Škola v Buzici spája príjemné s užitočným: Pozrite si ju na FOTKÁCH
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM