Eva Mikulová Správy

Zamestnanci z východného Slovenska podporujú rast minimálnej mzdy, FOTO

Za odvedenú prácu musí zamestnanec dostať Spravodlivú mzdu, t. j. mzdu ktorá jemu a jeho rodine zabezpečí dôstojnú životnú úroveň.

Ilustračný obrázok k článku Zamestnanci z východného Slovenska podporujú rast minimálnej mzdy, FOTO
3
Galéria
Zdroj: TASR

Odborárski predstavitelia v pondelok 19. augusta v Košiciach, informovali, že zamestnanci z východného Slovenska podporujú nárast minimálnej mzdy, ako to uviedla Konfederácia odborových zväzov.

„Za odvedenú prácu musí zamestnanec dostať Spravodlivú mzdu, t. j. mzdu ktorá jemu a jeho rodine zabezpečí dôstojnú životnú úroveň.Tak je to uvedené v medzinárodných sociálnych dokumentoch ktorými je Slovensko viazané. Píše sa to aj v ústave Slovenskej republiky,“ píše sa vo vyjadrení odborárov.

Stop lacnej pracovnej sile

Na Slovensku je úroveň disponibilnej čistej minimálnej mzdy dlhodobo pod touto požiadavkou. Súčasných 430 € zďaleka nedokáže pokryť každodenné potreby predovšetkým mladých rodín.

Po odrátaní hypotéky a nájomného zamestnancovi a jeho rodine, praktický neostane na ďalší intelektuálny a sociálny rozvoj človeka na úrovní 21. storočia. Odbory na Slovensku nechcú a nebudú ďalej tolerovať bezbrehé zneužívanie lacnej pracovnej sily.

„Odmietame tvrdenia že nemáme na zvyšovanie miezd a strašenie ekonomickou krízou v budúcnosti na ktorú sa máme pripraviť šetrením na mzdách zamestnancov,“ uvádzajú odborári.

Ekonomika Slovenska nikdy nebola v tak dobrej kondícií a nízka miera nezamestnanosti sa dostavila aj preto že sa zvyšovala minimálna mzda napriek nesúhlasu zamestnávateľov.

„Zvyšovaním minimálnej mzdy docielime zvyšovanie kúpnej sily obyvateľstva s následnou vyššou spotrebou a dopytom tovarov a služieb, čo ma pozitívny dopad na malých a stredných podnikateľov. Pokiaľ nebudeme brať ohľad na sociálny rozmer mzdy pre zamestnanca, iba na ekonomický rozmer dôležitý pre vrecká akcionárov a majiteľov firiem nikdy nedosiahneme návrat státisícov slovenských zamestnancov zo zahraničia a stabilitu mladých rodín tu doma,“ zhodujú sa členovia predsedníctva Jozef Balica, Monika Benedeková a Ján Šlauka.

„ZMOS a zamestnávateľské zväzy navrhujú zvýšiť minimálnu mzdu v čistom o + 17 €. S týmto zásadne nesúhlasíme. Je to výsmech poctivej práce a poníženie ľudskej dôstojnosti slovenského zamestnanca,“ uvádzajú odborári.

Zvýšenie mzdy nad 600 € by pomohlo prelomiť začarovanú bariéru nízkej ceny práce a smerovaniu k vyššej zamestnanosti a postupnej vyššej spravodlivosti v odmeňovaní.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM