Webnoviny - Rôzne

Zaplavené obce nestihnú vyčerpať do konca marca peniaze

Ministerstvo životného prostredia sa chce s ministerstvom financií dohodnúť na mimoriadnom systéme, ktorý umožní obciam postihnutým povodňami aj naďalej čerpať už pridelené finančné prostriedky.

Foto: SITA (WEBNOVINY) – Obce totiž môžu čerpať len do konca marca tohto roka 12 951 886 eur, ktoré rezort životného prostredia presunul na krajské úrady životného prostredia. Niektoré to ale nestihnú, zdôvodnila snahu rezortu životného prostredia jeho hovorkyňa Beatrice Hudáková.

Krajské úrady životného prostredia vypracovali podľa minuloročného uznesenia vlády zmluvy, na základe ktorých si mali obce finančné prostriedky vyčerpať najneskôr do konca marca. Problematika sa týka predovšetkým Krajského úradu životného prostredia v Košiciach a v Prešove – konkrétne 56 a 80 obcí, ale aj ďalších obcí, ktoré pridelené prostriedky na odstraňovanie škôd na majetku po povodniach z roka 2009 a od 1. januára do 31. augusta 2010 nestihli vyčerpať. Suma, ktorú treba mimoriadne ošetriť a umožniť jej dočerpanie, tvorí takmer polovicu vládou vyčlenenej sumy, okolo 7,5 milióna eur, dodala Hudáková.

Envirorezort v krátkom čase osloví príslušné krajské úrady životného prostredia, aby nevyčerpané peniaze obcí stiahli k sebe, poslali na účet MŽP a peniaze následne poputujú na MF SR. Následne sa vykoná finančné zúčtovanie, ktoré prejde vládou a peniaze sa vrátia naspäť do obcí. Predpoklad je do konca mája 2011. "Predpokladáme, že nevyčerpané finančné prostriedky určené na krytie 30 % škôd na majetku obcí bude možné využiť v novourčenom termíne, teda do 31. decembra tohto roka,“ povedal minister József Nagy. Ministerstvo už obdobný postup úspešne uplatnilo aj v minulosti, poznamenala Hudáková.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM