Rôzne

Zaskočení Košičania: V metropole východu sa stále nachádza Leninova ulica?

Fotka, ktorá sa objavila na sociálnej sieti, viacerých Košičanov zaskočila.

Ilustračný obrázok k článku Zaskočení Košičania: V metropole východu sa stále nachádza Leninova ulica?
Zdroj: Facebook.com/Košice - kuriozity a absurdity

V jednej z facebookových skupín zameraných na zaujímavosti z Košíc sa objavila fotografia z metropoly východu, na ktorej je na plote upevnená tabuľka s názvom ulice Leninova.

Ihneď sa pod príspevkom rozprúdila debata o tom, či sa v Košiciach naozaj stále nachádza ulica pomenovaná po Vladimírovi Iľjičovi Leninovi, ruskom marxistickom revolucionárovi.

„Neeee, teraz všetci čo Rusko nemusia, budú plakať,“ zjavne o tom nezapochyboval Ľudovít. „No a čo teraz.. Treba vymazať celú históriu teraz či ako…“ napísal Lukáš. „A čo má byť? Možno by ste ju chceli premenovať na dúhovú?“ poznamenala Magdaléna, ktorá si taktiež zjavne nelámala hlavu nad tým, či Leninova ulica v Košiciach naozaj je.

Uvedené na pravú mieru

Presným opakom je Dávid, ktorému to nedalo. „Pozrel som Google mapy, pozrel som 3× rôzne GPS, nenašlo, tak sa pýtam, či to je vôbec zo Slovenska.“

Viac svetla vniesli do „záhady“ Leninovej ulice ďalší členovia facebookovej skupiny. Niektorí potvrdili, že fotka naozaj pochádza z Košíc, avšak…

„Je to len recesia a nie oficiálna ulica,“ okomentoval Štefan. „To fakt si tu komentujúci myslia, že sa jedná o reálnu ulicu? Je to len ceduľka pripnutá na plote. V Košiciach už dávno žiadna Leninova ulica nie je,“ potvrdil Daniel.

Hlavná bola Leninova

Títo komentujúci majú pravdu. Leninova ulica sa už v Košiciach naozaj nenachádza. V roku1949 komunistické orgány takto pomenovali súčasnú Hlavnú ulicu a tento názov vydržal do roku 1990.

Mimochodom, oproti košickému prípadu v obci Veľké Úľany (okres Galanta) donedávna Leninova ulica naozaj bola. Nový názov nesie od októbra 2023.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM