Správy Samospráva

Zástupcovia Košíc i Valalík vnímajú investíciu Volva ako impulz pre rozvoj

Rozhodnutie automobilky Volvo o umiestnení svojho výrobného závodu pri Košiciach označil košický primátor Jaroslav Polaček za výbornú správu pre všetkých Košičanov a obrovskú príležitosť na zlepšenie života v celom regióne.

Ilustračný obrázok k článku Zástupcovia Košíc i Valalík vnímajú investíciu Volva ako impulz pre rozvoj
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Investíciu ako nový impulz pre ďalší rozvoj privítal aj starosta obce Valaliky, kde závod vyrastie, Štefan Petrík.

Veľká príležitosť

„Od čias výstavby Východoslovenských železiarní je to najvýraznejšia strategická investícia v Košiciach, ktorá zmení tvár celého regiónu. Máme radosť z toho, že tu budú vyrábať najmodernejšie elektrické autá,“ uviedol Polaček.

Strategický investor má vytvoriť v regióne so svojimi subdodávateľmi zhruba 10-tisíc nových pracovných miest.

„Teší ma, že sa vďaka tomu budú môcť vrátiť domov k svojim rodinám stovky obyvateľov nášho mesta, ktorí v súčasnosti chodia na týždňovky do iných kútov Slovenska alebo do zahraničia,“ konštatoval primátor.

Zároveň vďaka podpísanej dohode medzi vládou, vedením automobilky a ďalšími štátnymi orgánmi ide podľa neho o dôležitý záväzok vlády o vyvolaných investíciách v Košiciach.

Už pred 20 rokmi

Týka sa to dopravnej infraštruktúry vrátane dôrazu na čo najskoršie vybudovanie celého juhovýchodného obchvatu mesta na rýchloceste R2 Šaca – Košické Oľšany, ako aj vzdelávania, bytovej otázky, obnoviteľných zdrojov energie či nových cyklochodníkov.

„Volvo je významným investorom, ktorý je známy svojim zodpovedným prístupom k životnému prostrediu, mestám, kde pôsobí, a podporou rôznych verejno-prospešných aktivít. Verím, že rovnako sa zachová aj v Košiciach. Všetci dúfame, že spoločne s našimi partnermi, touto automobilkou a vládou SR sa nám podarí výrazne zlepšiť kvalitu života v našom meste,“ konštatoval primátor.

K investícii sa vyjadril aj starosta Valalík. „Je to pre našu obec nový impulz pre ďalší rozvoj. Priemyselný park sme pripravili už pred dvadsiatimi rokmi pre inú automobilku, o to viac sa dnes tešíme na nového strategického investora. Po dohode s vládou SR sa navyše výrazne skvalitní život našich obyvateľov a zlepší verejný priestor. Je naplánovaný nový cestný obchvat, zvukoizolačná stena od železnice či lokality pre voľnočasové aktivity,“ zhodnotil Petrík.

„Teší ma to o to viac, že v minulosti sa niekoľkokrát nepodarilo dotiahnuť veľkého investora na východ,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka k miliardovej investícii.

„Nový závod sa bude špecializovať na výrobu elektromobilov, čo výrazne pomôže k rozvoju zelenej mobility, k prechodu európskych krajín k elektrifikácii automobilizmu a v neposlednom rade k dosiahnutiu klimatickej neutrality. Zároveň bude podporovať zelenú prevádzku a ekologickú mobilitu,“ dodal.

Súvisiace články

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM