Samospráva

Zastupiteľstvo KSK schválilo pokutu pre poslanca a starostu MČ Staré mesto Igora Petrovčika

Pokutu v sume trojnásobku mesačného poslaneckého platu schválilo Zastupiteľstvo Košického samosprávneho kraja pre krajského poslanca Igora Petrovčika.

Ilustračný obrázok k článku Zastupiteľstvo KSK schválilo pokutu pre poslanca a starostu MČ Staré mesto Igora Petrovčika
Zdroj: FB Igor Petrovčik

Ide o postih za to, že Petrovčik, ktorý je aj starostom košického Starého Mesta, v majetkových priznaniach ako verejný funkcionár neinformoval zastupiteľstvo o svojich finančných záväzkoch.

Uložená pokuta predstavuje sumu 1061 eur.

Ospravedlnil sa

Konanie vo veci ochrany verejného záujmu a zamedzenia rozporu záujmov voči poslancovi začalo zastupiteľstvo na návrh príslušnej komisie v októbri.

Problémom je, že voči Petrovčikovi ako bývalému podnikateľovi je od roku 2007 vedené konkurzné konanie a verejne prístupné zdroje poukazujú aj na existenciu zmeniek v sume 60.000 eur, ktoré v minulosti vystavil.

Podľa ústavného zákona mal pritom uviesť v rámci majetkového priznania existenciu záväzku, ktorý presahuje 35-násobok minimálnej mzdy.

Ako o tom informoval podpredseda komisie zastupiteľstva na ochranu verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov Peter Berinšter, Petrovčik sa v rámci konania vyjadril, že k neuvedeniu predmetných informácií došlo nedopatrením a nevedomosťou.

„Mal za to, že tieto pohľadávky sa vzťahujú k jeho podnikaniu spred 12 rokov, keď podnikal ako živnostník, a zle si vyvodil zákon,“ konštatoval Berinšter s tým, že poslanec sa ospravedlnil a prisľúbil nápravu.

Uznesenie o pokute podporilo 42 poslancov, sedem sa hlasovania zdržalo.

Petrovčik je bývalý funkcionár strany Spolu-OD, o funkciu i členstvo v strane prišiel následkom medializovanej kauzy. Pokutu v danej veci dostal aj v košickom mestskom zastupiteľstve, kde tiež pôsobí ako poslanec.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM