Eva Mikulová Samospráva

Starosta MČ Staré Mesto Igor Petrovčík by mal podľa niektorých občanov a poslancov odstúpiť

Na vzdanie sa všetkých verejných a volených funkcií vyzvali starostu MČ Staré Mesto a mestského poslanca Igora Petrovčika dvaja neúspešní kandidáti na post starostu.

Ilustračný obrázok k článku Starosta MČ Staré Mesto Igor Petrovčík by mal podľa niektorých občanov a poslancov odstúpiť
6
Galéria
Zdroj: FB Igor Petrovčik

V MČ Staré Mesto to vrie. Miestny poslanec Michal Djordjevič a bývalý staromestský starosta Ľubomír Grega, ktorí sú aj mestskými poslancami, žiadajú starostu Igora Petrovčíka aby sa vzdal všetkých verejných aj volených funkcii.

Zatajil dlhy

Obaja iniciatori to zdôvodňujú informáciami o jeho dlhoch.

Podľa medializovaných informácií súd v roku 2007 vyhlásil na Petrovčika ako fyzickú osobu – podnikateľa konkurz, ktorý ešte nie je ukončený.

Pohľadávky majú byť vo výške okolo jedného milióna eur. Djordjevič a Grega tvrdia, že ak by svoje dlhy priznal, ľudia by ho nezvolili. „Je potrebné očistiť dobré meno MČ. Sú to skutky, ktoré sú nepredstaviteľné a nezlučiteľné s verejným životom,“ povedal Djordjevič.

Petrovčika obviňuje aj z morálneho zlyhania, klamania voličov či opakovane zle vypísaných majetkových priznaní verejného funkcionára.

Apeloval tiež na koalíciu PS-Spolu, aby ho rovnako vyzvali na vzdanie sa funkcií, keďže bol straníckym kandidátom. Vo voľbách ho podporili aj iné politické subjekty.

Dôvod na odstúpenie nevidí

Petrovčik už nepôsobí v Spolu – občianskej demokracii. „Naša etická komisia v jeho prípade vyvodila zodpovednosť za nepravdivé údaje, ktoré uviedol v prihláške v súvislosti s konkurzom. Jeho verejné volené funkcie nepatria strane, starostu môžu odvolať len samotní občania, prípadne sa pre vzdanie mandátu môže rozhodnúť sám,“ uviedla za stranu Silvia Hudáčková.

Djordjevič tvrdí, že Petrovčik bol okrem iného do novembra 2013 konateľom firmy, ktorá nezaplatila mestu daň z nehnuteľnosti vo výške takmer 50.000 eur.

Spoločnosť previedol na inú osobu, vlani bola zrušená. Keďže daňový subjekt zanikol bez právneho nástupcu, zanikol aj daňový nedoplatok. Podľa neho, aj keď zákonne tento dlh neexistuje, mesto Košice bolo poškodené.

„Beriem na vedomie výzvu týchto dvoch pánov. Ja osobne nevidím dôvod na to, aby som sa vzdával funkcie starostu, keďže som nespôsobil žiadnu škodu ani MČ,“ reagoval Petrovčik s tým, že ak majú znalosť o nejakom dlhu, nech sa obrátia na príslušné orgány.

Podľa jeho slov sú informácie o pozdĺžnostiach súkromnou záležitosťou a ide o následok rozvodu. „Sú to veci spred 12 rokov a absolútne nesúvisia s verejnou funkciou. Každý, kto podnikal, vie, o čom to je. Každý, kto robí, robí aj chyby,“ povedal.

Petrovčik sa už niektorých funkcií v dozorných radách či mestských komisiách vzdal. Za to, že v majetkovom priznaní za rok 2018 neuviedol svoje záväzky, mu mestské zastupiteľstvo odhlasovalo pokutu.

Zdroj: kosice.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM