Eva Mikulová Správy

ROZHOVOR: Starosta MČ Staré Mesto Igor Petrovčík má radosť z dobrovoľníckych aktivít

Novým starostom po minuloročných voľbách je aj Igor Petrovčík, ktorý šéfuje Starému Mestu. To je najviac na očiach návštevníkov mesta. Aj preto by prijal viac kompetencií od mesta.

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR: Starosta MČ Staré Mesto Igor Petrovčík má radosť z dobrovoľníckych aktivít
6
Galéria
Zdroj: FB Igor Petrovčik

Igor Petrovčík je vo funkcii starostu takmer rok a už môže pomaly bilancovať. Ako každý nový starosta mal o svojej práci určitú predstavu. Ako sa mu naplnila a aké boli uplynulé mesiace?

Ako vnímate prvý rok vo funkcii?

Prvý rok vo funkcii ešte neskončil, ale už teraz môžem povedať, že bol hektický, naplnený prácou, učením sa nových vecí, zisťovaním, ako funguje miestny úrad a obecne postupy v samospráve. Hoci som bol predtým poslancom, realitu zažijete až keď ste priamo v úrade.

Musím priznať, že sa učím trpezlivosti, pretože mnohé veci sa nedajú zlepšiť alebo vyriešiť tak rýchlo, ako by som si želal. Na druhej strane, zažil som mnohokrát radosť, keď sme ľuďom vylepšili životné prostredie, operatívne odstránili problémy.

Čo vás najviac prekvapilo (šokovalo) po nástupe do úradu?

Nedá sa povedať, že by ma niečo prekvapilo alebo dokonca šokovalo, ale neprestanem sa čudovať, ako sú rozdelené kompetencie medzi mestom a mestskou časťou.

Ja ako starosta som v mnohých prípadoch len ako poštár, ktorý na mesto doručí zoznam chodníkov v nevyhovujúcom kritickom stave, ale mesto rozhodne, ktoré a za koľko opraví.

Rovnako je to aj so zeleňou alebo čistotou, o ktoré sa starajú mestom riadené, resp. zazmluvnené firmy Správa mestskej zelene a Kosit.

Ale berieme to ako fakt a snažíme sa operatívne riešiť odpad a čierne skládky na území mestskej časti s využitím VPP pracovníkov a spoluprácou s kompetentnými firmami.

Čo sú najväčšie problémy MČ?

Iste mi dá každý starosta za pravdu, keď poviem, že príjmy v rozpočte mestských častí sú nedostatočné. Keby sme mali viac peňazí, mohli by sme ich investovať do ihrísk, zelene, čistoty, kultúry, športu.

Napriek tomu sa snažíme v každom rezorte urobiť maximum, veď len prevádzka krytej plavárne nás stojí ročne takmer 160-tisíc eur.

Tešili sme sa, že sme vybojovali v tomto roku dotáciu navyše z mesta vo výške 105-tisíc, ktorú sme chceli prednostne využiť na kompletnú rekonštrukciu vzduchotechniky veľmi využívanej staromestskej obradnej siene a vybudovanie crossfitových ihrísk v každom obvode mestskej časti.

Bohužiaľ, zo strany mesta nebolo jednohlasné rozhodnutie miestneho parlamentu o rozdelení peňazí akceptované, tak nás teraz čakajú rokovania.

Chceme patovú situáciu vyriešiť tak, aby občania Starého Mesta neboli ukrátení a dotácia predsa len prišla na podporu staromestských rozvojových projektov. Verím, že s primátorom nájdeme rozumné riešenie.

Čo sa vám už podarilo urobiť a čo je potrebné najskôr riešiť?

Nastavili sme nové procesy v rámci miestneho úradu zmenou organizačnej štruktúry a verím, že aj vytvorením dobrej pracovnej atmosféry. Zmeny nastali aj v správe trhu na Dominikánskom námestí a Mestskej krytej plavárne.

Najviac som sa so svojím tímom i poslancami zameral na zlepšenie čistoty v mestskej časti, zvýšení príjmov na trhovisku a naštartovaním projektu garantovanej energetickej služby na plavárni s cieľom zastaviť zvyšovanie straty a nastaviť jej efektívne a hospodárne fungovanie. To sa nám spoločne darí, z čoho sa veľmi teším.

Ste spokojný s aktivitou občanov a poslancov?

So spoluprácou s poslancami som veľmi spokojný, sú aktívni, majú chuť meniť veci k lepšiemu a dokážeme spolu dôjsť k dohode v mnohých dôležitých otázkach rozvoja Starého Mesta.

Rovnako sa teším aj zo záujmu občanov, ktorí nám prostredníctvom FB, ale aj e-mailami, listami či osobnými stretnutiami dávajú spätnú väzbu, že sme na správnej ceste a kritickými postrehmi, čo by bolo dobré vylepšiť, nám pomáhajú robiť Staré Mesto krajším miestom pre život.

Ďakujem všetkým, ktorí neváhali a vyhrnuli si rukávy na troch dobrovoľníckych brigádach, ktoré sme doteraz zorganizovali a ktoré priniesli významný efekt nielen v čistote, ale aj k vytváraniu komunity, kde je spolupráca a záujem o vecí verejné hlavným motivujúcim faktorom.

Igor Petrovčík
6
Galéria
Zdroj: FB Igor Petrovčik
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM