Zuzana Vajayová Rôzne

Záujemcovia o dobrovoľníctvo sa nové informácie dozvedia aj na bezplatnej linke

Rok 2011 bol vyhlásený za Európsky rok dobrovoľníctva. Jeho cieľom je poukázať na milióny Európanov, ktorí vykonávajú dobrovoľnícku činnosť v prospech iných bez nároku na odmenu.

Zároveň je tento rok inšpiráciou pre ľudí, ktorí sa s dobrovoľníctvom doposiaľ nestretli. Z týchto dôvodov ponúka Euro Info Centrum Úradu vlády SR v spolupráci s občianskym združením (OZ) C.A.R.D.O. bezplatnú telefónnu linku 0800 103 104, na ktorej sa záujemcovia o dobrovoľníctvo dozvedia o možnostiach zapojenia sa do dobrovoľníckych aktivít.

„Linku sme sa rozhodli poskytnúť preto, aby sa ľudia z rôznych oblastí Slovenska, ktorí nemajú prístup k internetu, mohli dozvedieť o dobrovoľníckych možnostiach vo svojom regióne a pridať sa tak k tým, ktorí už ako dobrovoľníci pracujú,“ uviedla Ingrid Šrámková, vedúca Euro Info Centra. Vyškolení operátori poradia záujemcom, kde sa môžu stať dobrovoľníkmi, pričom zohľadnia záujem, množstvo času, ktorý majú záujemcovia k dispozícii a región, v ktorom žijú. Dobrovoľníckym organizáciám zase poradia, kde môžu nájsť relevantné informácie o manažmente a starostlivosti o dobrovoľníkov. „Bezplatná linka je výborným doplnením internetovej stránky www.dobrovolnictvo.sk. Tešíme sa, že vďaka linke sa najmä seniori a ľudia bez prístupu k internetu dozvedia viac o dobrovoľníctve,“ dodala výkonná riaditeľka OZ C.A.R.D.O. Alžbeta Mračková.

Európsky rok dobrovoľníctva 2011 znamená pre Slovensko niekoľko nových a dlho očakávaných aktivít. Podľa Mračkovej pôjde o výskum, v ktorom sa získajú údaje o množstve dobrovoľníkov, ale aj o motívoch a bariérach verejnosti voči zapájaniu sa do dobrovoľníckych aktivít. Ďalej o kampaň zameranú na väčšie zapojenie ľudí do dobrovoľníctva a o prípravu dobrovoľníckych organizácií na dobrú starostlivosť o dobrovoľníkov. Jednou z najvýznamnejších aktivít v tomto roku je práca na legislatíve dobrovoľníctva, na ktorej pracuje ministerstvo vnútra v spolupráci s dobrovoľníckymi organizáciami.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM