Správy

Zaujímavá výstava v košickej Botanickej záhrade: Návštevníci môžu vidieť jesennú úrodu

Botanická záhrada Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach pripravuje výstavu Jesenné plody. Potrvá od soboty 9. septembra do nedele 1. októbra.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavá výstava v košickej Botanickej záhrade: Návštevníci môžu vidieť jesennú úrodu
Zdroj: Dnes24.sk

Návštevníci môžu na výstave podľa hovorkyne UPJŠ Márie Hrehovej vidieť odrody známych i mennej známych druhov zeleniny a ovocia. „Môžu sa oboznámiť s množstvom odrôd rajčín, tekvíc, zemiakov, ale aj paprík a čili papričiek, medzi ktoré patria aj tie najštipľavejšie na svete. Štipľavosť – pálivosť paprík sa meria Scovilleho stupnicou a počet Scoville jednotiek pálivosti zodpovedá prítomnému množstvu kapsaicínu v plode,“ vysvetlila Hrehová.

Súčasťou výstavy bude i prednáška Petra Gajdoština z Česka, odborníka v oblasti záhradníctva predovšetkým v segmente zeleninárstva a kvetinárstva.„Už viac ako 18 rokov sa venuje poradenskej činnosti a významným spôsobom prispieva k sprístupneniu osív zaujímavých odrôd rastlín širokej záhradkárskej komunite. Svoje skúsenosti odprezentuje v sobotu 9. septembra o 9.00 h,“ priblížila Hrehová.

Väčšina plodov, ktoré návštevníci na výstave uvidia, dopestovali v botanickej záhrade. Výstava bude aktualizovaná priebežne podľa termínu dozrievania plodov.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM