Lukáš Zavacký Správy

Zaujímavý kurz pre milovníkov histórie: Staroveký Izrael

Dejiny starovekého Izraela priblíži prednáškový kurz, ktorý v novom akademickom roku v Košiciach organizuje Centrum pre štúdium biblického a blízkovýchodného sveta.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavý kurz pre milovníkov histórie: Staroveký Izrael
Zdroj: TASR

Celkovo osem blokov sa bude zaoberať jednotlivými obdobiami izraelských starovekých dejín a povedie ich špecialista na danú problematiku, Peter Juhás. Prihlásiť sa možno do 7. septembra.

„Prednášky sa nezamerajú na rekapituláciu dejín z pohľadu biblických autorov, to bude len jeden aspekt. Našou snahou bude predstaviť dejiny Izraela z pohľadu historickej kritiky a archeológie,“ uviedol za organizátorov Róbert Lapko.

K témam kurzu v zimnom semestri budú patriť Kontext dejín starovekého Izraela (9. septembra), Mojžiš, problematika exodu a zaujatie Kanaánu (14. septembra), Dávid, Šalamún a vznik kráľovstva (10. novembra) či Juda a Izrael v období asýrskej dominancie (16. novembra). Ďalšie štyri prednášky, ktoré sa budú konať v Centre spirituality Východ – Západ Michala Lacka, sa odohrajú v letnom semestri.

Snahou je pomôcť záujemcom pri zodpovedaní otázok ako napríklad, čo má Mojžiš spoločné so Sargonom Akkadským, či je vôbec možné historicky rekonštruovať osobu Mojžiša, exodus a takzvané zaujatie Kanaánu. Alebo ako to bolo s veľkoríšou Dávida a Šalamúna. Dôležitou súčasťou je predstavenie historického a geografického kontextu Izraela, hlavne Mezopotámie a dostupných prameňov vrátane literatúry.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM