Veronika Hunyadiová Rôzne

Zbierate nulové bankovky? Pridajte k nim ďalšiu z detskej železnice

Nulová bankovka je pekným suvenírom aj vzácnym kúskom do zbierky.

Ilustračný obrázok k článku Zbierate nulové bankovky? Pridajte k nim ďalšiu z detskej železnice
Zdroj: TASR/František Iván

Košická detská historická železnica vydala špeciálny suvenír – memoeuro bankovku s nulovou hodnotou. Nejde však len o obyčajný suvenír ale o zberateľský kúsok, ktorý nesmie chýbať v žiadnej zbierke takýchto bankoviek.

Detská železnica siahla po čoraz populárnejšej zberateľskej bankovke s nulovou nominálnou hodnotou v roku, kedy oslavuje dve jubileá. Informuje o tom na svojom webe.

„Predovšetkým je to 65 rokov od dokončenia pôvodnej pionierskej železnice a zároveň 10 rokov od prevzatia jej prevádzky, teda od momentu, kedy sa v spolupráci s mestom Košice, začala jej záchrana a obnova,“ vysvetlil riaditeľ detskej železnice Ľubomír Lehotský.

V hlavnej úlohe Katka

Pôvodne ju chceli predstaviť až na Deň železničky koncom októbra. Kvôli obavám z opatrení, ktoré budú v tom čase na Slovensku platiť, sa rozhodli začať s predajom už teraz a do predaja šla 16. augusta.

Motívom suveníru, vydaného v obmedzenom náklade 5 000 kusov, je najstaršia a zároveň najmladšia tvár detskej železnice. Na lícnej strane zobrazuje parnú lokomotívu Katku, ktorá je najstaršou funkčnou úzkorozchodnou lokomotívou v strednej Európe. Na rubovej strane je vyobrazený jeden z najmladších parných rušňov na Slovensku z roku 1957 – Krutwig.

Kde ju kúpiť?

Bankovku si môžu kúpiť v pokladni stanice detskej železnice v Čermeli. Neskôr k predaju pribudnú aj rôzne atraktívne balíčky v podobe pohľadníc, grafík a obálky s grafikou a pečiatkou. Dostupná bude aj na stránke www.detskazeleznicashop.sk a od 21. augusta aj na stránke www.fanshop.sk

Suvenír sme vydali v spolupráci s košickým občianskym združením Národné poklady (NP). „Cieľom združenia Národné poklady je vzbudiť záujem o naše poklady a podporiť kultúrnu pamäť národa. MemoEuro suvenír s motívom detskej železnice je naším prvým počinom,“ upresnil predseda združenia NP Juraj Liška.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM