Správy

Zdravotný stav si skontrolujete doma. Lekári budú zapožičiavať oxymetre

Okresný úrad Košice spustil pilotný projekt zapožičiavania pulzných oxymetrov.

Ilustračný obrázok k článku Zdravotný stav si skontrolujete doma. Lekári budú zapožičiavať oxymetre
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Okresný úrad Košice v spolupráci s partnermi spustil pilotný projekt zapožičiavania 200 pulzných oxymetrov pre rizikových pacientov. Cieľom je pomôcť včasnej indikácií zhoršenia zdravotného stavu pacienta a k poskytnutiu včasnej odbornej zdravotnej starostlivosti. Informoval o tom prednosta úradu Martin Seman.

Rizikoví pacienti si tento prístroj budú môcť zapožičať na 20 dní na základe rezervácie vytvorenej ošetrujúcim všeobecným lekárom. Podľa Semana je na tento účel vytvorený špeciálny rezervačný systém, ku ktorému majú zatiaľ prístup lekári v Košiciach.

Pacient si bude môcť vyzdvihnúť pulzný oxymeter prostredníctvom ním poverenej osoby na košickom okresnom úrade v stanovenom čase. V prípade, že nemá blízku osobu, doručia mu ho príslušníci policajného alebo hasičského zboru.

Dôležitá pomôcka

K realizácii tohto projektu pristúpili aj na základe vývoja pandémie nového koronavírusu. „Na zasadnutí pandemického strediska odzneli informácie o tom, ako pulzné oxymetre u rizikových pacientov môžu pomôcť lekárom pri rozhodovaní o tom, kedy je nevyhnutné pacienta hospitalizovať. Oceňujem preto angažovanosť a spoluprácu súkromných firiem, ktoré zabezpečili oxymetre a softvér na systém zapožičiavania,“ povedal Seman.

Podľa neho sa tak v spolupráci s firmami Tauris, Antik Telecom, ako i s Univerzitnou nemocnicou Louisa Pasteura (UNLP) Košice, Košickým samosprávnym krajom, košickou krajskou políciou a hasičmi môžu dostať oxymetre k tým, ktorým najviac pomôžu a pre ktorých sú nedostupné.

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM