Eva Mikulová Rôzne

Zem je len jedna a patrí všetkým, upozornili študenti na environmentálnom proteste

Okolo 500 stredoškolákov, vysokoškolákov a žiakov základných škôl sa zišlo na prvom environmentálnom proteste, aby upozornili na alarmujúce znečistenie našej planéty.

Ilustračný obrázok k článku Zem je len jedna a patrí všetkým, upozornili študenti na environmentálnom proteste
12
Galéria
Foto: Eva Mikulová

Osud planéty mladým ľuďom nie je ľahostajný a to je optimistická vízia do budúcnosti. Pri Dolnej bráne sa v piatok popoludní konal prvý environmentálny štrajk mladých ľudí, aby upozornili na alarmujúci stav našej Zeme.

Klimatická kríza je skutočnou hrozbou pre nás, ale i pre nasledujúce generácie a mladí ľudia na celom svete sa zišli na námestiach miest a burcovali za lepšie správanie sa k našej Zemi. V rámci celosvetového hnutia Piatky za budúcnosť, sa na svete uskutočnilo 1700 štrajkov v 106 krajinách sve­ta.

V Košiciach prišlo približne 500 mladých ľudí zo stredných a vysokých škôl a nechýbali ani žiaci základných škôl. „Prišli sme, lebo veríme, že to má zmysel a mocní tohto sveta sa spamätajú a začnú konať,“ povedali nám študentky z UPJŠ.

Aj v Košiciach sú problémy s ovzduším

Na námestí vystúpili mladí ľudia a predniesli jasné požiadavky na mocných tohto sveta, aby začali konať. Požadujú okamžitý odklon od používania fosílnych palív, aby sa zaviedla progresívna uhoľná daň a udržanie globálneho otepľovania pod 1,5 stupňa Celzia „Zem je len jedna,“ skandovali.

Organizátorka košického štrajku Lívia Jánošikova je presvedčená, že začať je potrebné od seba a musia začať ekologicky myslieť aj samosprávy: " V Košiciach chýbajú cyklochodníky, v ovzduší je množstvo exhalátov. Vzduch v meste je 5 krát horší ako v Tatrách a to je alarmujúce. Vyzývame mesto, aby konalo. Aby verejná doprava bola posilnená, aby pribudli cyklochodníky a začali sa správať šetrne k našej krajine."

Inšpirovala ich Švédka Greta

Globálne študentské štrajky sa začali organizovať v auguste 2018. Ako informovali organizátori slovenského štrajku, boli inšpirované konaním vtedy 15-ročnej Švédky Grety Thunbergovej, ktorá počas troch týždňov denne namiesto školy sedela pred švédskym parlamentom. Protestovala tak proti politickej nečinnosti voči klimatickej katastrofe. Mladá Švédka aktuálne protestuje 29. piatok.

Podľa organizátorov jej odhodlanie, vytrvalosť a nezlomnosť inšpirovali študentov z celého sveta, aby zvolali na 15. marca prvý svetový štrajk za budúcnosť planéty a klímy. Ďalší štrajk v Košiciach sa bude konať týždeň po Dni Zeme, čiže 26. apríla.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM