Rôzne

Zemetrasenie na východe: Ktorá oblasť je NAJRIZIKOVEJŠIA a môže prísť niečo NIČIVEJŠIE?

Ľudia na východnom Slovensku zostali v pondelok vo večerných hodinách v šoku. Veľkú časť územia zasiahlo zemetrasenie, aké väčšina na vlastnej koži nezažila.

Ilustračný obrázok k článku Zemetrasenie na východe: Ktorá oblasť je NAJRIZIKOVEJŠIA a môže prísť niečo NIČIVEJŠIE?
30
Galéria
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Bol február 2023, keď Turecko a Sýriu zasiahlo ničivé zemetrasenie s magnitúdom 7,8, ktoré si vyžiadalo desaťtisíce obetí. V tej súvislosti sme zisťovali, či niečo podobné môže zasiahnuť aj Slovensko.

Ako pre portál Dnes24 uviedol Kristian Csicsay, vedúci Oddelenia seizmológie Ústavu vied o Zemi Slovenskej akadémie vied (SAV), na území Slovenska tektonický zlom podobných rozmerov, ako východoanatólsky zlom, nemáme a takéto zemetrasenie sa dá prakticky vylúčiť.

Slabšie zemetrasenia sú však zaznamenávané aj na Slovensku. Zemetrasenie, ktoré zasiahlo východné Slovensko v pondelok večer, bolo jedno z najsilnejších za posledné desaťročia.

Naposledy v roku 1906

Posledné zemetrasenie s magnitúdom viac ako 5 a epicentrom na území Slovenska bolo v roku 1906 pri Dobrej Vode (okolie Trnavy) s magnitúdom 5,7, ktoré je u nás najsilnejšie prístrojovo zaznamenané zemetrasenie a zároveň najsilnejšie zemetrasenie v 20. storočí.

„Zemetrasenie spôsobilo vážne škody v Dobrej Vode, z viacerých obcí hlásili zmenu úrovne spodnej vody, dokonca v epicentrálnej oblasti sa objavili nové vodné zdroje,“ ozrejmil Csicsay.

Najničivejšie v Komárne

Historicky najničivejšie zaznamenané zemetrasenie na Slovensku bolo podľa odborníka v roku 1763 s epicentrom pri Komárne a odhadovaným magnitúdom 6,2.

Podľa najnovších poznatkov si vyžiadalo 200 až 300 obetí.

Aktuálne zemetrasenie, ktoré v pondelok večer zasiahlo východné Slovensko, malo mať silu 4,9 lokálneho magnitúda. Epicentrum sa malo nachádzať v katastri obce Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou.

Najrizikovejšie oblasti

Ktoré sú najnáchylnejšie oblasti v rámci našej krajiny? „Medzi najviac seizmicky aktívne oblasti Slovenska patria oblasť Malých Karpát, okolie Komárna, oblasť stredného Slovenska – Horehronie, oblasť Žiliny a oblasť Vihorlatských vrchov, ale i iné regióny, kde sa raz za čas vyskytnú zemetrasenia, ktoré sú aj pocítené obyvateľmi Slovenska. Sem patria napríklad Horná Nitra, Stredné Považie, či Orava,“ vymenoval K. Csicsay.

Zdroj: Facebook
Zemetrasenie na východe Slovenska
30
Galéria

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM