Veronika Hunyadiová Správy

Žiadna nudná telesná výchova. Školákov učia vyškolení tréneri

Záujem o program Tréneri v školách narastá. Obľúbený je aj na košických školách.

Ilustračný obrázok k článku Žiadna nudná telesná výchova. Školákov učia vyškolení tréneri
Zdroj: Mesto Košice

Osemnásť košických základných škôl sa v tomto školskom roku zapojilo do projektu Tréneri v školách. Cieľom je budovanie pozitívneho vzťahu a prehĺbenie záujmu detí o šport, rozvíjanie ich všestrannej pohybovej gramotnosti. Mesto o tom informuje na svojom webe.

Tréneri na telesnej

V Košiciach pôsobia špeciálne školení tréneri v 18 z 34 základ­ných školách, ktorých zriaďovateľom je mesto. V 90 triedach má špeciálnu hodinu telesnej a pohybovej výchovy vyše 2 100 detí na prvom stupni. V budúcom školskom roku by k nim malo pribudnúť ďalších 10 tried s približne 240 žiakmi.

Prácu trénerov v košických školách si priamo na vyučovacích hodinách v ZŠ Laca Novomeského a ZŠ Hroncovej preveril garant projektu, splnomocnenec vlády SR pre mládež a šport Karol Kučera. „Teší ma, že aj v Košiciach rastie záujem rodičov a škôl o tento program. Dôležité je, že aj vo vašom meste sa nám darí angažovať odborníkov z praxe do vyučovacieho procesu, keďže na prvom stupni základných škôl nemáme telocvikárov. Sú to športovci, ktorí dokážu nenásilnou, hravou formou vzbudiť záujem detí o šport, vytvoriť základ zdravého životného štýlu,“ uviedol Kučera.

Deti to baví

Podľa slov primátora Jaroslava Polačeka je podpora športu, vrátane tohto projektu, jednou z priorít mesta. Magistrát podľa neho vytvára podmienky na to, aby sa školy mohli do tohto programu zapojiť. Projekt chváli aj riaditeľka ŽS Laca Novomeského Ľudmila Medvecová. Deti sa podľa nej na hodiny s trénerom veľmi tešia a účasť trénerov na vyučovaní vítajú aj rodičia a učitelia. „Záujem o tento projekt priniesla doba, ktorú žijeme. Na zasadnutiach rady školy a rady rodičov často počuť, že by tento projekt sa mal rozšíriť z prvého stupňa aj do vyšších ročníkov,“ zhodnotila riaditeľka.

Trénerom v ZŠ Laca Novomeského je Peter Hančin. „Aktívny pohyb je pre deti absolútne prirodzený, len potrebujeme pre nich vytvoriť vhodné podmienky. Verím, že tento super projekt pomôže formovať zdravé návyky, ktoré ich budú sprevádzať aj v budúcnosti,“ do­dal.

Pilotný program Tréneri v škole spustili vo februári 2021, s jeho ideou prišiel práve Kučera, ktorý je bývalým šiestym najlepším tenistom na svete. Program je určený pre prvý stupeň ZŠ a deti sa jeho prostredníctvom môžu hravou formou oboznámiť s rôznymi druhmi športov. Cieľom je podporiť ich záujem o šport a prostredníctvom pohybových aktivít prispieť k posilneniu fyzického i mentálneho zdravia detí.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM