Samospráva

Zichyho palác v Barci opravujú, bude v ňom i múzeum, FOTO

Lokálne úpravy fasády Zichyho kaštieľa, v ktorom sídli miestny úrad, realizuje v týchto dňoch košická mestská časť (MČ) Barca. Práce vykonávajú svojpomocne.

Ilustračný obrázok k článku Zichyho palác v Barci opravujú, bude v ňom i múzeum, FOTO
8
Galéria
Zdroj: TASR

V interiéri tejto národnej kultúrnej pamiatky postupne vzniká i muzeálna časť.

Barca kúpila kaštieľ od Košického samosprávneho kraja v roku 2008. „Postupne prešiel základnou opravou strechy a opravou interiéru. Veľa vecí bolo v dezolátnom stave. Od roku 2010 v spodnej časti funguje miestny úrad a knižnica,“ povedal starosta Barce František Krištof s tým, že vo vedľajšom trakte – v technickej budove, je pošta, klubovňa pre dôchodcov a telocvičňa. „Budovu sme prakticky opravovali vo vlastnej réžii, nebolo to jednoduché,“ dodal Krištof.

Barčianský zlatý poklad

Pre poškodené dažďové zvody došlo v minulosti aj k poškodeniu omietky. Po ich oprave aktuálne opravujú fasádu. Kaštieľ chceli pôvodne komplexne zrekonštruovať prostredníctvom eurofondov. „Bolo tam príliš veľké riziko neoprávnených výdavkov, pretože v tomto kaštieli sídli miestny úrad aj knižnica, takže by to bol trošku problém. Radšej sme sa do toho pustili vo vlastnej réžii – postupne, krok za krokom. Čo sa dá, to robíme,“ spresnil starosta.

MČ Košice-Barca by chcela do priestorov svojho sídla dostať aj niekoľko exponátov z depozitáru Východoslovenského múzea v Košiciach, ktoré s ňou súvisia.

Expozícia venovaná pápežovi

Košický zlatý poklad má aj táto MČ, a to napríklad v podobe náušníc či brošní. „Časť je uložená v Bratislave, časť v Prahe. Možno by nebolo zlé mať u nás niektoré veci alebo ich imitácie. Momentálne je muzeálna časť v kaštieli už čiastočne rozbehnutá,“ uviedol Krištof s tým, že ide o priestor v štýle slovenskej izby či rôzne spomienkové fotografie.

V južnom trakte kaštieľa postupne vzniká expozícia venovaná pápežovi Jánovi Pavlovi II. Ako pripomenul, v Košiciach, respektíve na letisku v Barci, bol trikrát. „Cieľom je vytvoriť muzeálny charakter kaštieľa do konca tohto volebného obdobia tak, aby tu mohli byť aj priebežné návštevy turistov,“ uzavrel s tým, že približne o dva roky by mohlo byť hotové aj nové vydanie barčianskej monografie.

Foto: TASR

Zichyho palác v Barci
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM