Rastislav Búgel Rôzne

Zimné pneumatiky a zahraničie: Rozličné pravidlá, hrozia aj POKUTY! Ako to je v Maďarsku?

Máme pre vás podrobné informácie o pravidlách pre používanie zimných pneumatík v susedných štátoch. Kde hrozia vysoké pokuty?

Ilustračný obrázok k článku Zimné pneumatiky a zahraničie: Rozličné pravidlá, hrozia aj POKUTY! Ako to je v Maďarsku?
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Keďže sa blíži zima, začína sa aj obdobie, kedy sú pneuservisy maximálne vyťažené. Ranné mrazy, nepriaznivé počasie a kopy lístia na cestách môžu vodičom s letnými pneumatikami spôsobiť vážne problémy.

Konkrétny dátum nie je

Na Slovensku v súčasnosti neexistuje presne stanovený dátum, kedy musia mať autá zimné pneumatiky. Mnohí vodiči si preto nie sú istí, kedy majú vymeniť letné pneumatiky za zimné.

„Zákon hovorí, že ak sa na vozovke nachádza súvislá vrstva snehu, ľad alebo námraza, vodič môže v cestnej premávke použiť motorové vozidlo kategórie M1 a N1, len ak je na všetkých nápravách vybavené zimnými pneumatikami,“ u­vádza minister­stvo vnútra.

Iná situácia nastáva pri autobusoch a nákladných autách (kategórie M2, M3, N2 a N3). Tie musia byť vybavené zimnými pneumatikami aspoň na jednej z hnacích náprav okrem vyššie uvedených prípadov aj v čase od 15. novembra do 31. marca.

Pozor aj na toto

Okrem zimných pneumatík je pred každou jazdou potrebné odstrániť z vozidla ľad a sneh, ktorý by sa mohol uvoľniť počas jazdy. Ak by ste nevyčistili auto a zastavila by vás polícia, hrozí vám pokuta vo výške niekoľkých desiatok eur.

„Motoristom počas zimného obdobia polícia odporúča používať zimné pneumatiky, s ktorými je jazda pri nižších teplotách bezpečnejšia ako s letným obutím kolies. Bezpečnosť na cestách by sme nemali nechávať na náhodu, a preto je vhodné byť na ľad, či sneh pripravený skôr, ako nás prekvapí,“ informuje rezort.

Tieto pravidlá sa týkajú Slovenska. Aké pravidlá pre zimné pneumatiky musíte dodržiavať u susedov? Článok pokračuje na druhej strane!

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM