Eva Mikulová Samospráva

Život Košičanov bude drahší, mesto pripravuje rozpočet so zvýšenými mestskými daňami

Mesto Košice v týchto dňoch pripravuje svoj rozpočet na nasledujúci rok, ktorý bude musieť vziať do úvahy aj viaceré zmeny zákonov.

Ilustračný obrázok k článku Život Košičanov bude drahší, mesto pripravuje rozpočet so zvýšenými mestskými daňami
Zdroj: Terra Incognita

Dopad vládnych zákonov na rozpočet bude predstavovať 18 miliónov eur. Tie bude musieť mesto nájsť z iných zdrojov, resp. znížením viacerých výdavkov. Informuje mesto na svojej oficiálnej stránke.

Obmedzia investície

V pondelok predstavil primátor Košíc Jaroslav Polaček spolu so svojimi námestníkmi Marcelom Gibódom a Luciou Gurbáľovou, riaditeľom magistrátu Marcelom Čopom a s vedúcou ekonomického oddelenia magistrátu Martou Kažimírovou starostom navrhnutý rozpočet na rok 2020.

Primátor ubezpečil starostov, že aj napriek veľmi ťažkým časom, ktoré k nám prichádzajú, nedostanú ich mestské časti menej ako po iné roky.

Na druhej strane však pripustil, že sa nebudú môcť realizovať niektoré rozvojové aktivity, ktoré mali naplánované s mestom Košice.

Zvyšovanie mestských daní

Dodatočné náklady na obedy zdarma, sociálne balíčky a iné, vyčíslil M. Čop na zhruba 12 miliónov eur.

K tejto sume ešte prirátal okolo 6 miliónov eur, o ktoré mesto príde na podielových daniach po nedávno prijatom zákone o zvýšení nezdaniteľnej časti základu dane z príjmov fyzických osôb.

„Úsporami pri verejných obstarávaniach a chode mesta spolu s čiastočným využitím rezervného fondu vieme vykryť 8 miliónov eur. Zostáva nám však ďalších 10 miliónov eur, ktorých výpadok musíme nahradiť. Pri súčasne platnej legislatíve nemáme inú možnosť ako vyriešiť spomínaný výpadok úpravou miestnych daní a poplatkov,“ uviedol Marcel Čop.

V navrhovanom rozpočte sú zakomponované aj zvýšené mestské dane, najmä za nehnuteľnosti a ďalšie poplatky, ktoré sa dotknú občanov.

Samotné mestské zastupiteľstve bude o rozpočte rokovať 12. decembra. Primátor mesta dovtedy plánuje zvolať pracovné stretnutie s poslancami zastupiteľstva, na ktorých ich bude informovať o všetkých aspektoch navrhnutého rozpočtu.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM