Michal Lendel Správy

Zlá správa pre alergikov: Peľová sezóna prišla do Košíc nezvyčajne skoro

Mimoriadne vysoké priemerné teploty v mesiacoch január a február sa podpísali pod skorší nástup peľovej sezóny. Výsledky meraní množstva peľu v ovzduší v Košiciach predbehli tie minuloročné o týždne dopredu.

Ilustračný obrázok k článku Zlá správa pre alergikov: Peľová sezóna prišla do Košíc nezvyčajne skoro
Zdroj: TASR

V rámci územia Košíc sa stav peľu sleduje na jednom monitorovacom mieste na Ipeľskej ulici. Tu boli v ovzduší zaznamenané vysoké hodnoty peľových zŕn liesky, tisu a dokonca veľmi vysoká hladina koncentrácie peľu jelše. Ako pre Košice 24 prezradila vedúca Odboru mikrobiológie životného prostredia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Košiciach Eva Tkáčová, v porovnaní s rokom 2013 bol v roku 2014 skorší nástup peľových zŕn o 2 kalendárne týždne.

„Skorý začiatok peľovej sezóny v tomto roku súvisí s miernou zimou a vyššími priemernými teplotami v mesiacoch január a február,“ uviedla Tkáčová. Následkom toho sa dá predpokladať o dva až tri týždne skorší nástup peľovej sezóny aj u ďalších druhov drevín. Zvýšiť by sa mali denné koncentrácie najmä peľu ďalších druhov zo skupiny cyprusovité – tisovité, brestu, topoľov a vŕb.

Foto: ilustračné

Košice 24/ TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM