Michal Lendel Správy

Zlý sused v paneláku? Svoje o tom vedia aj niektorí Košičania...

Bytový dom prináša komfortné bývanie, no len v tom prípade, ak máte šťastie na susedov. Ak nie môže sa váš pobyt doma zmeniť na peklo, svoje o tom vedia aj niektorí Košičania. Čo robiť v prípade, ak máte vedľa seba človeka, ktorý narušuje poriadok v bytovke?

Ilustračný obrázok k článku Zlý sused v paneláku? Svoje o tom vedia aj niektorí Košičania...
Zdroj: Webnoviny.sk

Bývanie v panelových domoch má množstvo výhod, ale aj nevýhod. Jedným z dôvodov, prečo by niektorí ľudia nikdy nebývali v bytovke, je aj ich zlá skúsenosť so susedmi. Optimálne spolunažívanie obyvateľov paneláka dokáže narušiť najmä človek, ktorý nerešpektuje zásady slušnosti a pravidlá bývania v bytovke.

Čo robiť v takom prípade?

Pani Jarmila, ktorá je domovou dôverníčkou bytovky na sídlisku Nad Jazerom, sa nám zverila, že pred časom prišiel bývať do ich domu nájomník, na ktorého boli neustále sťažnosti. „Býval tu asi pol roka, potom sme to už nevydržali a spísali petíciu. Tú sme odovzdali majiteľovi bytu, ktorý musel konať a nájomníka poslať preč,“ uviedla pani Jarmila. Podľa nej sa z bytu ozývala hlasná hudba, ale aj hádky a krik. „Dvakrát dokonca rozbil sklenenú výplň okna na vchodových dverách brány,“ dodala.

Polícia v podobných prípadoch jednoznačne odporúča, aby sa obyvatelia obrátili na Mestskú políciu alebo Policajný zbor SR, ktorí daný podnet prešetria. „Taktiež je nanajvýš potrebné zadovážiť si dostatok dôkazov, napr. fotodokumentáciu, svedeckú výpoveď a podobne,“ povedal špecialista odboru výkonu služby mestskej polície Roman Jabrik.

Byt na Terase

Košická mestská polícia riešila pred časom prípad v jednom z bytov na Terase. Jeden z vlastníkov bytu sa sťažoval na opakované rušenie nočného pokoja spevom, hádkami, hlasnou hudbou zo strany obyvateľa druhého bytu, ktorý si domov vodil bezdomovcov. Podľa jeho slov pil s nimi alkohol, pričom títo znečisťovali verejné priestranstvo a spoločné priestory obytného domu močením, vykonávaním veľkej potreby a zvratkami.

„Mestská polícia Košice vykonala miestne šetrenie, ktorým sa oznamované skutočnosti v drvivej väčšine potvrdili. V súčasnosti sa priestupkový spis kompletizuje a v najbližších dňoch bude odovzdaný správnemu orgánu k ďalšej realizácii,“ povedal Jabrik.

Zneužitie privolania hliadky

No mestská polícia zaznamenala aj prípady, keď obyvatelia bytovky zneužili privolanie hliadky mestskej polície ako pomstu v pretrvávajúcich susedských sporoch. V niektorých prípadoch to dokonca skončilo až pred správnym orgánom.

„Ak niekto okrem iného úmyselne naruší občianske spolunažívanie nepravdivým obvinením z priestupku, schválnosťami alebo iným hrubým správaním, dopúšťa sa priestupku za čo mu na hrozí bloková pokuta do výšky 33 eur a v správnom konaní pokuta do výšky 99 eur,“ dodal.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM