Michal Lendel Rôzne

Známi absolventi Šrobárky? Lavice v škole drali Zora Kolínska aj majster sveta vo windsurfingu

Mená ako Zora Kolínska, Jozef Urban, Tomáš Janovic, či v neposlednom rade aj súčasný primátor mesta Richard Raši netreba nikomu predstavovať. V súčasnosti sa asi máloktorá z košických stredných škôl môže popýšiť takým množstvom úspešných absolventov ako Gymnázium na Šrobárovej ulici v Košiciach.

Ilustračný obrázok k článku Známi absolventi Šrobárky? Lavice v škole drali Zora Kolínska aj majster sveta vo windsurfingu
Zdroj: Dnes24.sk

Práve toto gymnázium vychovalo za desiatky rokov množstvo úspešných absolventov, ktorí sa presadili v rôznych oblastiach, a to aj vo svete. K najznámejším osobnostiam, ktoré sme už aj spomenuli, môžeme pripočítať maliarku Máriu Medvedckú, dirigenta Ondreja Lenárda či horolezec Jozefa Psotku.

Medzi absolventmi „Šrobárky“ nájdeme mnoho popredných vedcov, lekárov, umelcov či športovcov. Spomenúť možno spisovateľa a režiséra Jána Uličianskeho, speváka Dušana Grúňa, majstra sveta vo windsurfingu Patrika Pollaka, basketbalistu Juraja Žuffu, exministra školstva Martina Fronca alebo exministra zdravotníctva a súčasného primátora Košíc Richarda Rašiho.

Na gymnáziu maturoval Richard Raši v roku 1989, na stredoškolské obdobie má dodnes pekné spomienky. „Šrobárka sa vyznačovala vysokou úrovňou vzdelávania a zároveň sme zažili kopec zábavy. Pre mňa to boli asi tie najkrajšie študentské roky,“ uviedol pre TASR primátor a poslanec NR SR. Učitelia boli podľa neho prísni, ale zároveň priateľskí, čo považuje za dobrú kombináciu. A čím bolo preňho gymnázium príťažlivé, že sa rozhodol ísť sem študovať? „Okrem dobrého mena a vysokej úspešnosti dostať sa ďalej na vysokú školu to bol napríklad aj taký detail, že sa na Šrobárke mohli nosiť rifle, čo nebolo v tej dobe všade povolené,“ zhodnotil Raši s úsmevom.

Podľa vyjadrení mnohých bývalých študentov povedomie byť „šrobárčanom“ v nich ostáva na celý život a prejavuje sa v spolupatričnosti aj po strednej škole. „Napríklad sa stretnú v Prahe, vôbec sa predtým nepoznali a len preto, že sú z tejto školy, tak si vedia pomôcť. Už sa mnohokrát stalo, že šrobárčan pomohol šrobárčanovi naštartovať aj kariéru, pretože ten duch školy v nich žije naďalej,“ konštatoval riaditeľ Harabin.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM